Nieuws

Pensioenfondsen moeten harder worden

Pensioenfondsen moeten bedrijven en beleggingsfondsen dwingen tot lagere bonussen.

Pensioenfondsen moeten de macht die zij hebben als grootaandeelhouder veel vaker inzetten om (belachelijk) hoge bonussen voor fondsmanagers en andere bestuurders bij bedrijven te bestrijden. Dat zegt Tim Burggraaf, partner bij het internationale consultancybedrijf Mercer.

Volgens Burggraaf is het hard nodig dat pensioenfondsen meer 'met de voeten stemmen' tijdens aandeelhoudersvergaderingen om het vertrouwen bij pensioendeelnemers te herstellen.

Die verwachten namelijk steeds meer dat pensioenfondsen bij hun beleggingen duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen. Exorbitant hoge betalingen aan managers van beleggingsfondsen en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven horen daar niet bij.

Met de voeten 

Burggraaf: “Pensioenfondsen kunnen hun macht als grootaandeelhouder inzetten om dit af te dwingen, en als niks helpt, kunnen ze desnoods van fondsmanager wisselen.” Dat hoeft volgens Burggraaf niet ten kosten te gaan van de beleggingsrendementen.

Nederlandse pensioenbeheerders zoals APG en PGGM hebben de laatste jaren de druk op de bedrijven waarin ze beleggen al flink verhoogd. Een zekere terughoudendheid blijft echter altijd voorhanden omdat ze ook weer niet bekend willen staan als extreem activistische aandeelhouders.

Duurzaamheid

Volgens Burggraaf verwachten pensioendeelnemers dat wel, althans zeker daar waar het gaat om zaken die strijdig zijn met wat algemeen wordt gezien als maatschappelijk verantwoord.

Mercer heeft daartoe ook mensen geïnterviewd, en kwam tot de conclusie dat dit verlangen naar een eerlijk pensioen vooral bestaat bij al gepensioneerden. Jongeren verlangen vooral meer financiële transparantie van de pensioenbeheerders.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's