Nieuws

iShares lanceert 4 smart beta-ETF's

iShares breidt zijn assortiment factor-ETF's uit met vier fondsen, die alle gericht zijn op de Amerikaanse aandelenmarkt.

BlackRock heeft zijn reeks iShares factor-ETF’s uitgebreid met vier fondsen die zich alle op de Amerikaanse aandelenmarkt richten. Blackrock in het persbericht: "De nieuwe fondsen geven beleggers de mogelijkheid het gewicht in hun portefeuille te leggen op specifieke gebieden van de Amerikaanse aandelenmarkt die in hun ogen op de lange termijn bovengemiddeld zullen presteren."

Het betreft:

Vier nieuwe factorfondsen van iSharesGroeimarkt

De groei van Europese factor-ETF's, ook wel bekend als smart beta-ETF's, gaat hard. Het totaal beheerde vermogen in deze slimme passieve beleggingscategorie heeft volgens Blackrock inmiddels de mijlpaal van 30 miljard dollar overschreden. "Met de toevoeging van deze nieuwe ETF’s telt het aantal iShares ETF’s in deze categorie nu 31 fondsen."

Kirst Kuipers, hoofd iShares Nederland van BlackRock: "Geconfronteerd met groeiende politieke onzekerheid, volatiele markten en lage rentes zeggen beleggers dat ze behoefte hebben aan overzichtelijke instrumenten waarmee ze het risico in hun portefeuilles specifieker kunnen spreiden.”

Om daaraan toe te voegen: “In elk marktklimaat zijn er andere factoren die het beste presteren. Deze vier fondsen vormen een goede aanvulling op onze Europese en wereldwijde factorfondsen. Ze geven beleggers de mogelijkheid hun visie op de wereldwijde ontwikkelde aandelenmarkten nog beter tot uitdrukking te brengen in hun portefeuilles.”

Goedkoop

Ook de vier nieuwe fondsen van iShares zijn gebaseerd op fysieke replicatie, wat betekent dat ze de effecten van hun index daadwerkelijk in portefeuille houden. En ja, ook deze ETF's zijn goedkoop. De Total Expense Ratio (TER) van elk fonds bedraagt 0,20% per jaar.

Europese trends

Het ETF-researchteam signaleert een aantal duidelijke smart beta-trends in Europa. "Beleggers in Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk maken op dit moment het meest gebruik van iShares smart beta-ETF’s."En: "Was smart beta traditioneel het terrein van vermogensbeheerders en beheerders van discretionaire portefeuilles, nu zien we dat het gebruik zich verbreedt naar andere institutionele beleggers (verzekeraars en pensioenfondsen) en naar de adviseurskant, vooral in Duitsland, Italië en Zwitserland."

Door de politieke onzekerheid verwacht Blackrock dat Europese beleggers in toenemende mate geïnteresseerd zullen zijn in minimum volatility-strategieën, om zo het verwachte risico van hun aandelenposities te beperken. Wanneer de aandelenmarkt stijgt of minder volatiel wordt, kunnen meer cyclische factorstrategieën, zoals waarde, omvang en momentum aan populariteit winnen.

Er zijn nu vijf iShares smart beta-fondsen met een beheerd vermogen boven de 1 miljard dollar in omloop. De instroom in single- en multi-factor strategieën van iShares in EMEA bedroeg dit jaar tot 30 september in totaal 1,8 miljard dollar. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie