Nieuws

Moraal met stip binnen bij CityWire

Fondsmanager Roeland Moraal van het Robeco High Yield Bonds Fund heeft zijn eerste rating binnen bij CityWire.

Fondsmanager Roeland Moraal van het Robeco High Yield Bonds Fund heeft zijn eerste rating binnen bij CityWire. Dat blijkt uit de lijst die CityWire in opdracht van IEXProfs heeft samengesteld met de meest recente ratings van actieve fondsmanagers relevant voor de Nederlandse markt.

Sander Bus, head of credit bij Robeco, met wie Moraal al tien jaar samenwerkt op het gebied van high yieldstrategieën, staat met Robeco High Yield Bonds fonds Global, al langer bij CityWire te boek als outperformer. Voor Moraal is de plusrating de eerste erkenning van de Britse financiele uitgever voor zijn bovengemiddelde prestaties met het Europese high yieldfonds, dat tot de goedkoopste behoort in zijn categorie.

Nog geen kwart van de 15.000 actieve fondsbeheerders in 41 landen en meer dan 240 beleggingscategorieën waarvan CityWire de prestaties bijhoudt, ontvangt een rating. Het zijn degenen die ‘echt waarde toevoegen’ aldus CityWire. Het oordeel is gebaseerd op de informatieratio, een meting voor het risico gecorrigeerd rendement van een belegging, en houdt in dat de fondsmanager het gedurende drie jaar op rij beter heeft gedaan dan de benchmark.

De ratings kennen de volgende onderverdeling:

  • AAA-rating: de 10% best presterende fondsmanagers
  • AA-rating: de 20% daarna best presterende fondsmanagers
  • A: de 30% daarna best presterende fondsmanagers
  • +: de resterende 40% beter dan de benchmark presterende fondsmanagers.

“De vermelding bij CityWire betekent erkenning voor het gevoerde beleid,” zegt Moraal in een reactie. “Beleggers betalen structureel teveel voor risico. Onze positionering is toegespitst op exposure naar B en BB-issuers, en is gebaseerd op diepgravende creditresearch. Dat betaalt zich uit in een stabiele outperformance over de gehele kredietcyclus.”

De nieuwkomers

Moraal noemt het huidige marktsentiment ‘onaangenaam long’ maar ziet dat de Europese high yieldmarkt er relatief beter voorstaat dan de Amerikaanse. “Europese high yieldbedrijven bouwen schulden af terwijl de winstgevendheid blijft verbeteren. “Bij Europese financials gebeurt dit in versterkte mate onder druk van strengere regelgeving. Tegelijkertijd zijn de spreads nog aantrekkelijk, doordat de ECB zich met haar opkoopprogramma focust op non-financials.”

Drie fondsmanagers hebben deze maand van CityWire de hoogste AAA-rating gekregen. 14 fondsmanagers zijn net als Roeland Moraal voor de eerste keer van een positief oordeel voorzien, terwijl 75 actieve fondsmanagers een eerder verloren rating hebben teruggekregen. Het gaat onder meer om Arjan Palthe, die sinds 2014 aan het roer staat van het NN Dutch Fund.

Fondsmanagers die een AAA-rating hebben gekregen

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie