Nieuws

EM blijft stijgen ondanks dollar

De vaste verhouding tussen een sterke dollar en opkomende markten is verleden tijd.

Beleggers houden zich graag aan vaste wijsheden uit de beleggingstheorie zoals sell in may but don’t forget to come back in september, de koers-winstsverhouding, het Fed-model of de economische vooruitzichten.

Maar volgens Josh Brown van adviesbureau Ritholz Wealth Management is dat niet de manier om de hoogste winst te boeken. Dat is weggelegd voor beleggers die durven af te wijken van de vaste patronen en inspringen op trends voor de korte termijn.

Specifiek geldt dat op dit moment voor de verhouding tussen de dollar en de relatieve koersprestaties van aandelen uit opkomende markten tegenover Amerikaanse largecaps.

Tot nu toe was die verhouding dit jaar heel sterk. Ging de dollar omhoog dan deden Amerikaanse largecaps het beter dan opkomende markten en vice versa.

Renteverhoging Fed 

Maar betekent dit ook dat de emerging markets zullen achterblijven als later dit jaar de Amerikaanse Federal Reserve een eerste stap zet richting het verhogen van de rente? Dat betekent immers een harde dollar.

Brown denkt van niet. De meeste economische spelers hebben zich allang ingesteld op deze vaste correlatie, wat heeft geleid tot een relatieve onderwaardering van emerging markets tegenover Amerikaanse largecaps.

Een slimme belegger maakt gebruik van die onderwaardering en neemt nu eerder meer dan minder opkomende marktaandelen in portefeuillle.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie