Nieuws

Steeds minder nieuwe hedgefondsen

De malaise in de hedgefondssector zorgt ervoor dat er aanzienlijk minder nieuwe fondsen worden gelanceerd.

De crisis in de wereld van de hedgefondsen zorgt ervoor dat aanzienlijk minder nieuwe fondsen worden gelanceerd, aldus Bloomberg. Het aantal nieuwe hedgefondsen is dit jaar veel lager dan voorgaande jaren.

Alleen in het jaar 2000 zagen minder nieuwe hedgefondsen het licht. In de eerste negen maanden van het jaar werden 457 nieuwe fondsen gelanceerd. In 2015 waren dat er nog 876.

Dit blijkt uit gegevens van Eurekahedge. Dit staat in schril contrast met de periode voorafgaand aan de kredietcrisis. Het meest succesvolle jaar was 2005, toen bijna 1300 nieuwe hedgefondsen werden gelanceerd.

Malaise in de sector

Dat aantal is sindsdien net geëvenaard, maar het duurde tot afgelopen jaar voordat het aantal nieuwe fondsen onder de grens van 1000 daalde. Mohammed Hassan, een senior analist in dienst van Eurekahedge denkt dat de oorzaak is gelegen in de malaise in de sector.

“Het is een behoorlijk moeilijke tijd om kapitaal aan ter trekken, om het eufemistisch uit te drukken.” Het helpt volgens hem ook niet dat de fondsen die de afgelopen jaren zijn opgestart een betrekkelijk laag rendement genereren.

“De belangstelling van nieuwe beleggers is laag”, aldus Hassan. “Het rendement van fondsen die de afgelopen drie jaar zijn opgestart is vaak minder dan 5%. Beleggers zijn daardoor zeer selectief geworden.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie