Nieuws

REIT's overleven een renteverhoging

REIT's hebben een geweldige periode achter de rug. Hoe reageren ze op een rentestijging?

Amerikaanse vastgoedbeleggingsfondsen, REIT's zijn erg succesvol geweest in het afgelopen jaar. Zijn ze echter bestand tegen de verwachte rentestijging? Dat is de vraag die het Amerikaanse blad US News stelt. Het antwoord is niet eenduidig. Het hangt er vooral van af waarom de rente stijgt en hoe de economie erop reageert.

Real Estate Investment Trusts (REIT) hebben een prachtig rendement gegenereerd in de afgelopen negen maanden. De FTSE/NAREIT All REIT index steeg 12,6% in de periode tot eind september.

Dat is aanzienlijk beter dan het 7,8% rendement voor de S&P 500. Het rendement voor tienjaarsobligaties daalde in deze periode met 0,7%. Het succes van de vastgoedfondsen werd deels veroorzaakt door een toestroom van buitenlandse investeerders naar dit deel van de Amerikaanse kapitaalmarkt.

Alternatief voor obligaties

Volgens Ken Leon, analist bij S&P Global Market Intelligence in New York is geld toegestroomd vanuit staatsfondsen in het Midden-Oosten en China. Ook verzekeraars vonden in de REITs een alternatief voor de negatieve rente die veel staatsobligaties kenmerken.

De instroom van kapitaal stokt de laatste tijd. Dat wordt voor een deel verklaard vanwege een verwachte rentestijging door de Amerikaanse Federal Reserve. Leon begrijpt de reactie enigszins.

REIT's zijn immers rentegevoelig. Een licht negatieve reactie op een stijging van de korte rente ligt volgens hem in de lijn van verwachting. Maar vastgoedfondsen reageren vooral op de verwachtingen voor de economie.

Hotels aantrekkelijk

Als de rente stijgt omdat de groei aantrekt kan het volgens Drew Babin, een analist voor Baird in Philadelphia, juist aantrekkelijk zijn om in vastgoedfondsen te beleggen die zich richten op hotels, de opslagsector of appartementen.

Deze sectoren hebben volgens Babin contracten met relatief korte looptijden. Als de economie aantrekt zal het rendement van dit soort fondsen stijgen. Door de lage werkloosheid zijn ook fondsen die zich richten op kantoren in trek, aldus Leon. Hetzelfde geldt voor datacenters.

Vanwege de snelle omschakeling naar cloud-computergebruik is de vraag naar datacenters hoog.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus