Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Assetallocatie: Vastgoed op neutraal

Vanaf 2015 was vastgoed overwogen in de assetallocatieconsensus. Nu zetten partijen hun geld liever op aandelen opkomende markten.

De maandelijkse assetallocatieconsensus van Alpha Research gaat met editie 46 alweer hard op weg naar nummer 50. De afgelopen maanden zijn alle assetallocatierapporten met een scherp oog op kwaliteit gescreend. Om deze reden zijn er een aantal afgevallen.

We werken nu met 59 asset allocatierapporten die invloed hebben op de consensusopinie. Vastgoed was vanaf 2015 overwogen in de consensus, maar deze opinie wordt sinds juli 2016 elke maand in de meeste researchrapporten naar beneden bijgesteld.

Deze maand resulteerde deze ontwikkeling in een consensusverandering: de opinie ging van overwogen naar neutraal. JP Morgan Asset Management, de assetallocatiewinnaar in maart van dit jaar, deed onlangs dezelfde aanpassing.

assetallocatieconsensus oktober 2016

Emerging markets naar overwegen

Ondertussen hebben aandelen, cash, commodities en vastgoed allemaal de consensusaanbeveling neutraal, alleen de categorie obligaties is nog onderwogen. Daarentegen heeft JP Morgan AM onlangs het advies voor aandelen opgeschroefd naar overwogen, interessant is of deze aanpassing een voorteken is voor een verandering in de consensus volgende maand.

Vorige maand werd er nog geconcludeerd dat er op het gebied van regio-allocatie weinig spannends gebeurt, deze maand is er wel een verandering. Aandelen emerging markets gaan namelijk van neutraal naar overwogen. De winnaar van de regio-allocatie in maart, ING Investment Office, heeft ook aanpassingen.

Zo gaat emerging markets in lijn met de consensus omhoog naar overwegen. Opvallend is dat Amerika door ING IO omlaag gaat van neutraal naar onderwegen.

assetallocatieconsensus oktober 2016

Financials blijven onderwogen

Bij de sectoren waren bij financials weinig aanpassingen te zien. Hoewel Deutsche Bank afgelopen weken voor onzekerheid zorgde, lijkt het erop dat dit niet overslaat op andere banken of verzekeraars. Wel blijft de aanbeveling voor financials op onderwegen staan.

Ook bij credits verandert er deze maand niets. LGT Capital Management, de winnaar van de award voor obligaties, veranderde ook geen aanbevelingen, wel is er andere visie dan de consensus. De rendementen van obligaties zijn in 2016 nog steeds goed te noemen.

 

assetallocatieconsensus oktober 2016


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen