Nieuws

Zet hem op Hillary!

James Swanson van MFS spreekt zich uit over de beursgevolgen van de Amerikaanse verkiezingen. Iets vraagt alle aandacht.

James Swanson, strateeg bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, spreekt (zie filmpje) zich uit over de mogelijke beleggingsgevolgen van de Amerikaanse verkiezingen. Swanson stelt allereerst dat de markten altijd positief reageerden wanneer een Democratische president de verkiezingen won of als de zittende partij aan de macht bleef.

Swansson: "De geschiedenis leert ons dat markten altijd een beetje nerveus zijn als de verkiezingen naderen, maar aan het einde van het verkiezingsjaar dan toch weer positief eindigen. Wij adviseren onze beleggers om geen radicale beslissingen te nemen over beleggingsallocaties die zijn gebaseerd op de verhitte retoriek van de verkiezingsstrijd, omdat de macht van het presidentschap vaak beperkt is. Ze wordt beperkt door het Congres en juridische zaken, en de beloften uit de campagnes kunnen vaak niet worden ingelost.”

Bij deze verkiezingen is er echter één groot verschil waar volgens Swanson iedere belegger over zou moeten nadenken. "Beide kandidaten spreken over tarieven en het beschermen van de Amerikaanse industrie. Er is een wet uit 1930 die de president volledige macht geeft over het opleggen van tarieven op importgoederen. De VS heeft omvangrijke handelsovereenkomsten met Mexico en Canada, de twee grootste handelspartners van de VS, en ook met China en de eurozone."

Leve de status quo

Extra tarieven op importgoederen kunnen een hevige koersreactie uitlokken, want 40% van de inkomsten van de S&P 500-bederijven komt uit het buitenland. Een handelsoorlog of onenigheid over handelsverdragen is wel het laatste waar beleggers op zitten te wachten. Lawson: "Dat resulteert in een afname van de inkomsten en winsten van veel multinationals."

Grote marktspelers hopen dat de macht na de verkiezingen keurig verdeeld is, zodat een democratische president een republikeins Congres tegenover zich heeft en andersom. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's