Nieuws

Lage liquiditeit obligaties zorgelijk

Fitch tackelt het liquiditeitsprobleem waar een deel van de obligatiemarkt mee te kampen heeft.

De beperkte liquiditeit in de obligatiemarkt verdient aandacht. Dat stelt kredietbeoordelaar Fitch. De problemen met liquiditeit openbaren zich op momenten dat er paniek uitbreekt op markten. Dat is regelmatig het geval, aldus Fitch.

Om te voorkomen dat obligaties tegen te lage prijzen de deur uitgaan, kiezen fondsbeheerders daarom voor het kopen van obligaties die altijd goed verhandelbaar zijn. Daarnaast houden zij tegenwoordig meer cash aan. Andere oplossingen? Beheerders maken meer gebruik van derivaten zoals credit default swaps. Extra diversificatie van de portefeuille is ook een manier om de liquidtietsrisico's te beheersen. 

Fitch adviseert fondsbeheerders om de onderdelen van de portefeuille, die last kunnen hebben van te weinig liquiditeit, te traceren en om vervolgens een duidelijk plan op te stellen wat te doen onder welke omstandigheden. Het regelmatig doorrekenen van diverse stresstesten is ook wezenlijk.

Niets doen kan ook

Fitch roept fondsbeheerders verder op om de relatie met de afdeling, waar de orders worden uitgevoerd, te versterken. Op het moment dat er paniek ontstaat, is het zaak om op zoek te gaan naar delen van de markt waar nog wel wordt gehandeld. Als de nood aan de man komt, kunnen vermogensbeheerders ook zelf voor liquiditeit in de markt zorgen.

De simpelste oplossing van het liquiditeitsvraagstuk? Minimaliseer het aantal transacties en kies voor een ouderwetse buy and hold-strategie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen