Nieuws

At liquids houden hedgefunds niet bij

De rendementen van alternatieve UCITS-fondsen zijn voor de tweede maand op rij bij die van hedgefunds achtergebleven.

De rendementen van zogeheten alternatieve UCITS-fondsen zijn voor de tweede maand op rij bij die van hedgefondsen achtergebleven. De Wilshire Liquid Alternative Index, een graadmeter voor de liquid alternatives-markt, liet in september een winst zien van 0,1%, tegen 0,6% voor de HFRX Global Hedge Fund Index.

In het derde kwartaal kwam het gemiddelde rendement van alternatieve UCITS-fondsen uit op 1,4%, tegen 2,3% over het hele jaar. De HFRX Global Hedge Fund Index staat year to date of nog geen 1% winst.

In het derde kwartaal van dit jaar is 7,5 miljard euro gestroomd uit alternatieve UCITS-fondsen. Alleen wereldwijde macrofondsen hielden hun voeten droog, en wisten bijna twee miljard euro aan te trekken. De equity hedge subindex, waaronder alternatieve strategieën als long/short equity en market neutral zijn ondergebracht, noteerde een plusje van 0,2% in september en bleef daarmee 134 basispunten achter op de HFRX equity hedge index.

Alternatieve UCITS-fondsen die market neutralstrategieën aanhangen behoren tot de meest gewilde onder institutionele beleggers. Dat bleek uit onderzoek deze week van Deutsche Bank onder 130 institutionele beleggers naar het gebruik van alternatieve UCITS-fondsen. Volgens Deutsche Bank bedraagt het totaal beheerde vermogen in de activaklasse bijna 400 miljard euro. Wilshire komt op een bedrag van 272 miljard euro. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen