Nieuws

Marktneutraal domineert alt UCITS

Systematische en fundamentele equity market neutral zijn onder beleggers de meest populaire alternatieve UCITS-fondsen.

Systematische equity market neutral en fundamentele equity market neutral zijn onder beleggers de meest populaire alternatieve UCITS-fondsen.

Een marktneutrale strategie tracht te profiteren van zowel koersstijgingen en –dalingen bij aandelen in een of meerdere marken en daarbij marktrisico’s te neutraliseren. Deze van hedgefondsen afgeleide strategie komt naar voren als de meest gewilde in het jaarlijkse onderzoek van Deutsche Bank onder 130 institutionele beleggers naar het gebruik van alternatieve UCITS-fondsen.

Alternatieve UCITS zijn in Europa de enige activaklasse die dit jaar een kapitaalinstroom registreerden. Deze alternatieve beleggingsstrategieën, verpakt dagelijkse of wekelijks verhandelbare beleggingsfondsen, worden gezien als een alternatief voor hedgefondsen, en zijn sterk in trek bij beleggers.

Groei houdt aan 

Op jaarbasis is het totaal beheerde vermogen in de activaklasse sinds de financiële crisis jaarlijks 26% gestegen tot bijna 400 miljard euro. Deutsche Bank denkt dat de groei aanhoudt, evenals de lancering van nieuwe fondsen.

Circa 70% van de ondervraagde groep is belegd in alternatieve UCITS-fondsen, terwijl 5% van plan is dit jaar de eerste allocatie te doen naar deze activaklasse. Twee derde van de institutionele beleggers met alternatieve UCITS in de portefeuille is van plan om de allocatie te verhogen dit jaar. Een meerderheid geeft aan dat de vraag naar deze zogeheten liquid alternatives door hun klanten wordt gedreven. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie