Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

De perfecte Aziatische mix

Inkomstenbeleggers zijn in Azië volgens Columbia Threadneedle het beste af met een mix van groei- en dividendaandelen.

Inkomstenbeleggers zijn in Azië beter af met een cocktail van groei- en dividendaandelen, zegt hoofd Aziatische aandelen Soo Nam NG van Columbia Threadneedle.

Met alleen dividendaandelen is het moeilijk om de markt te verslaan. Als de rente stijgt, zijn deze aandelen vaak kwetsbaar. Het Threadneedle Developed Asia Growth & Income maakt om die reden gebruik van groeiaandelen voor kapitaalappreciatie en dividendaandelen om minimaal 3% dividendrendement uit de hele portefeuille te halen. Deze mix moet zorgen voor de optimale balans tijdens marktcycli, terwijl het dividendrendement minimaal 3% blijft.

“Een puur dividendfonds kan niet voortdurend outperfomen. Er zijn tijden dat er te veel geld naar dividendaandelen stroomt, en dat deze aandelen te duur worden. Ook kent de portefeuille minder concentratie in vergelijking met traditionele dividendfondsen,” zegt Soo Nam NG.

Soo Nam NG is als het hoofd van het Aziëteam in Singapore van Columbia Threadneedle betrokken bij het beheer van drie fondsen. Het Threadneedle Developed Asia Growth & Income is met een beheerd vermogen van 32,5 miljoen euro het grootste. Het fonds richt zich op 300 groei- en dividendaandelen in de Aziatisch-Pacifische regio, en is dit jaar goed voor 3,2% dividendrendement, gemeten in de periode tot 1 september.

Gelijke weging

Afhankelijk van het marktklimaat maken dividendaandelen uit ontwikkelde Aziatische landen 50 tot 70% deel uit van de beleggingsportefeuille. De kapitaalgroeiers nemen 30% tot 50% van de in totaal 35 tot 50 posities voor rekening, die portefeuille telt. Die cocktail van groei- en dividendaandelen geeft Nam NG meer speelruimte om in te spelen op veranderingen in de markt, wat goed is voor de houdbaarheid van de inkomstenstrategie.

“Het gros van het fonds is in ontwikkelde Aziatische markten belegd als Singapore en Hong Kong waar meer aandelen zijn te vinden, die meer dan 3% dividendrendement bieden dan in opkomend Azië. Voor groeiaandelen zijn echter ook opkomend markten nodig.”

Doordat dividendaandelen, het anker voor het portfoliorendement, niet goedkoop zijn, is dit moment in beide typen aandelen bijna evenveel belegd. Vanaf medio vorig jaar tot medio dit jaar was bijna tweederde gealloceerd naar aandelen van bedrijven, die een duurzaam en stabiel dividend uitkeren.

Gematigde groei

Net als in de rest van de wereld is gematigde groei de norm in Azië. Dividendaandelen worden daarom belangrijker, zegt Soo Nam NG. “Azië is nog altijd de regio in de wereld met de hoogste groei. Tegelijkertijd geldt: hoe lager de groei hoe meer bedrijven geneigd zijn om dividend uit te keren en eigen aandelen in te kopen in plaats van te investeren.”

De beleggingsportefeuille van het Threadneedle Developed Asia Growth & Income fonds is op overtuiging gestoeld. De blootstelling aan Singapore en Hong Kong beduidend hoger dan die van de benchmark - een combinatie van de MSCI Singapore, Hong Kong en Australië indices - terwijl de financiële sector voor 50% meeweegt in de portefeuille. Er is een relatief grote positie genomen in Bank of China, terwijl de aan de beurs van Hong Kong genoteerde levensverzekeraar AIA Group voor bijna 10% meeweegt.

“Veel Chinese bankaandelen reflecteren het negatieve sentiment over Chinese schulden in handen van die banken, maar bieden aantrekkelijke rendementen. Ondanks een relatief lage payoutratio van 30% zijn bankaandelen daardoor aantrekkelijk. Halverwege het jaar was de koers-winstverhouding van deze aandelen 4,5x. Het dividendrendement was daardoor bijna 7%. En de verzekeraars keren geen hoog dividend uit, maar bieden ruimte voor kapitaalappreciatie gelet op de lage waarderingen.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie