Nieuws

Grote fondshuizen niet zo groen

Fondshuizen nemen het woord duurzaam graag in de mond, maar de ecologische voetafdruk van hun beleggingsfondsen vertelt iets anders.

Grote fondshuizen nemen het woord duurzaam graag in de mond, maar de ecologische voetafdruk van hun beleggingsfondsen vertelt iets anders.

Dat stelt non-profitorganisatie As You Sow op basis van onderzoek naar de blootstelling aan CO2-uitstoot van ’s werelds grootste actieve en passieve beleggingsfondsen. Bij elkaar opgeteld is wereldwijd bijna 10.000 miljard euro belegd in deze fondsen.

Beleggingsfondsen van vermogensbeheerders met duurzame intenties hebben vaak een onverwacht hoge blootstelling aan CO2-uitstoot. Zo is de ecologische voetafdruk van het BlackRock Basic Value fonds 170% hoger dan die van de benchmark, de Russell 1000 Value Index.

Hypocriete houding

BlackRock werd in september door de non-profitorganisatie Asset Owners Disclosure Project, die asset owners naar eigen zeggen wil beschermen tegen de risico’s van klimaatverandering, een hypocriete houding verweten ten aanzien van duurzaam beleggen. Op dezelfde dag dat de vermogensbeheerder een onderzoek publiceerde waarin stond dat beleggers klimaatverandering niet langer kunnen negeren, stemde BlackRock op de aandeelhoudersvergadering van ExxonMobil tegen een motie die het energieconcern zou dwingen openheid van zaken te geven over de CO2-uitstoot.

BlackRock is geen op zichzelf staand geval, volgens As You Sow. De ecologische voetafdruk van ’s werelds grootste tien vermogensbeheerders is gemiddeld groter dan die van de S&P 500.

Op basis van gegevens van South Pole Group en yourSRI.com heeft As You Sow de 6.500 grootste beleggingsfondsen en ETF’s in de wereld onder de loep genomen. De totale CO2-uitstoot van de fondsen van elk fondshuis is berekend en gedeeld door het totale belegde vermogen om de CO2-uitstoot per dollar belegd vermogen vast te stellen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen