Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Nieuws

Europa biedt ruimte voor herstel

Beleggers bij Comgest en Optimix geloven nog in Europa. Er is nog genoeg groeipotentieel.

Brexit is nog nauwelijks begonnen, of er wacht alweer een Italiaans referendum, met potentieel even schokkende gevolgen. Wall Street gelooft dat Brexit de gehele Europese Unie onderuit zal halen, berichtte onlangs de Financial Times.

Groeien doet de eurozone nog altijd nauwelijks, en de Euro Stoxx 50 én 100 staan tot dusver dit jaar op bijna 9% verlies. Vraagje van IEXProfs aan drie grote beleggers: geloven júllie nog in Europa? Jazeker, antwoorden ze in koor. “Met de ineenstorting van de EU zal het zo’n vaart niet lopen,” zegt Martijn Rozemuller van Think ETF’s, aanbieder van veertien trackers waaronder de Think European Equity UCITS ETF.

“Het is eigenlijk doodsimpel,” zegt Arjen van der Meer van het Optimix Europe Fund. “Europa gaat al jaren zoveel slechter dan de VS, dat het ook veel meer ruimte biedt voor herstel.” En dan is er nog Lodewijk van der Kroft van het Franse Comgest Growth Europe Fund.

Genoeg groeipotentieel

“Wij geloven absoluut in Europese bedrijven die duurzaam groeien, onafhankelijk van de economische cyclus.” Wat groeipotentieel betreft doen zulke ondernemingen nauwelijks onder voor hun rivalen in opkomende markten, zo weet Comgest uit eigen onderzoek.


“En hun return on equity ligt veel hoger.” Comgest is een actieve belegger van het type high conviction, net als Optimix. De Amsterdammers hebben een active share in hun klantenportefeuilles van 80%, de Parijzenaars komen zelfs op 88 à 90% uit, aldus Van der Kroft. Maar daar houdt de overeenkomst wel op.

Beide huizen geven hun geloof in Europa langs geheel eigen routes gestalte. Optimix belegt uitsluitend voor vermogende particulieren. “Bijna altijd met de vrije hand,” zegt Van der Meer. “En de meeste van onze klanten kiezen voor een neutraal profiel. Dat wil zeggen: half om half aandelen en obligaties. Van de helft aandelen beleggen wij nu 24 à 25% in Europese aandelen.”

Focus op vermogensbehoud

Dat is twee tot drie procentpunten meer dan de benchmark van het fonds, de iShares MSCI Europe UCITS ETF. In geld uitgedrukt gaat het om ongeveer 220 miljoen euro, ofwel een dikke 10% van het totale beheerde vermogen van ruim twee miljard euro.

“Van oudsher zijn wij meer gefocused op vermogensbehoud en het vermijden van drawdowns dan op maximaal rendement,” aldus Van der Meer, die het Europe Fund nu een dik jaar leidt. Vijf van de tien jaren in de periode 2006-2015 deed het fonds het slechter dan zijn benchmark.

“Mijn voorgangers werkten nog puur op hun persoonlijke selectie van aandelen. Vorig jaar is de beleggingsstrategie van het Europe Fund in lijn gebracht met die van onze overige huisfondsen. De helft wordt topdown macro belegd, vooral via ETF’s, de andere helft via selectie van individuele aandelen door het kwantitatieve Greenblatt-model.”

Niet in de buurt van de index

Tot dusver lijkt dat te werken. “Sinds ik het fonds beheer halen we 8% outperformance.” Comgest doet niet aan quants. Het Growth Europe Fund hanteert wel een benchmark – de MSCI Europe – , maar qua samenstelling komt de fondsportefeuille niet eens in de buurt van die index.

Dertig tot 35 titels, gekozen tijdens een rigoureus proces dat wel tien jaar kan duren. Bij het Optimix Europe Fund zijn dat er dubbel zoveel en dat zijn vooral largecaps. Bij Comgest kom je relatief onbekende aandelen tegen als Essilor en Dassault Systèmes.

“Van Essilor heeft u misschien nooit gehoord,” zegt Van der Kroft. “Maar wel van Varilux.” Hét merk voor multifocale brilleglazen is een uitvinding en exclusief eigendom van Essilor. Dat maakt de marktpositie van deze Franse onderneming vrijwel onaantastbaar – een belangrijk criterium voor de uiterst kieskeurige aandelenselecteurs van Comgest, omdat een onderneming zonder noemenswaardige concurrenten zijn winst duurzaam kan opschroeven.

Financials herstellen

Sinds de lancering in 1993 staat het Comgest Growth Europe Fund op een gemiddeld jaarrendement van 9,08%, tegen 6,58% voor de MSCI Europe. Werkt Optimix uitsluitend voor particulieren, Comgest bedient voor 70% institutionele beleggers. Maar de Fransen beleggen niet in banken en verzekeraars.

“Sinds de oprichting van Comgest in 1985 hebben we dat nooit gedaan,” aldus Van der Kroft. “Wij geloven niet in hun businessmodel: ze zijn veel te afhankelijk van de rente, waarover ze niets te vertellen hebben.” Optimix belegt wel in financials.

“Over hun businessmodel ben ik het overigens geheel eens met Comgest,” zegt Van der Meer, verrassend genoeg. “Wij waren jarenlang zwaar onderwogen in Europese financials. Maar hun underperformance duurt al tien jaar. Wij denken dat daar binnenkort een einde aan gaat komen.”

Net als aan de ultralage rente. “In 1982 was die 14%, nu min 0,2%. Wij denken dat de rente is uitgebodemd.” En Martijn Rozemuller heeft, zoals gezegd, helemaal geen mening. “Ik geloof zeker in Europa. Maar als passieve belegger sta ik neutraal tegenover regio’s. Ik wil gewoon zo breed mogelijk gespreid zijn. Europa is niet meer of minder dan een belangrijk onderdeel van het grote geheel.”


Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie