Nieuws

De overnamekracht van Amundi

De overname van Pioneer Investments door Amundi zou een goede zaak zijn, aldus fondsmanager David Robinson.

Consolidatie in de (actieve) assetmanagementsector is door de lage fees onvermijdelijk geworden. Na Janus en Henderson draaien Amundi en Pioneer Investments naar verluidt ook om elkaar heen. 

Lees ook: Janus Capital en Henderson fuseren

En dat kan de koers en reputatie - groot sterk Frans huis dat verder kan groeien met overnames - van Amundi goed doen, aldus fondsbeheerder David Robinson in een artikel van Citywire Selector. Robinson heeft een aanzienlijk belang in Amundi middels het Melchior Slected Trust European Opportunies Fund.

Hij denkt dat het een mogelijkheid is voor Amundi om te profiteren van de sterke balans en zijn positie verder te versterken. Geruchten over een mogelijke overname van Pioneer door Amundi doen al even de ronde. Er zou een bedrag van 4 miljard euro mee zijn gemoeid.

Grote overnamekas

Beide partijen hebben geen nadere toelichting gegeven. UniCredit, de eigenaar van Pioneer, heeft de dochter in de etalage gezet. Er was eerder sprake van een overname door Santander Asset Management. Deze gesprekken liepen deze zomer vast.

Overigens heeft Aberdeen ook interesse in Pioneer

Volgens Robinson heeft Amundi 1,5 miljard euro beschikbaar voor overnames. Dit surplus aan vermogen is volgens Robinson equivalent aan 20% van de beurswaarde van de vermogensbeheerder. Volgens Robinson zijn de mogelijkheden die dit surplus aan vermogen biedt aan Amundi zijn niet gereflecteerd in de beurskoers van de vermogensbeheerder.

De koers van Amundi is recent gestegen. Alleen de stijging van het Amundi-aandeel zorgde voor een rendement van 20 basispunten in zijn fonds, aldus Robinson. Het fonds profiteerde ook van koersstijgingen bij Loomis en Fererari. Het Melchior Selected Trust European Opportunities Fund heeft een belegd vermogen van 595 miljoen euro.

Het rendement over de afgelopen drie jaar, tot eind september 2016, bedroeg 48,9%. Dat is ruim meer dan de benchmark, de MSCI Pan Euro TR EUR. Die liet een stijging zien van 18,2%.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie