Nieuws

Libor wacht belangrijk moment

Op 14 oktober worden voor Amerikaanse geldmarktfondsen nieuwe regels van kracht. Een belangrijk moment voor de Libor-rente.

Wat gaat er gebeuren met de voor de financiële markten zo belangrijke Libor-rente na de regelverandering voor geldmarktfondsen in de Verenigde Staten? Dat is een vraag die veel marktpartijen al maanden bezighoudt, en deze week mogelijk beantwoord wordt.

De London Interbank Borrowing Rate (Libor) is een rente die banken aan elkaar vragen voor kortlopend leningen. Zij geldt bovendien als de basis voor de spaarrente en de rente op veel hypotheken en andere leningen.

Normalerwijs schommelt de rente niet zoveel, alleen in crisistijd. De afgelopen maanden was dat echter anders. De Libor-rente liep op van 0,61% naar 0,89%, een stijging van 42%.

Geldmarktfondsen

Aanleiding vormde een regelverandering in de Verenigde Staten voor geldmarktfondsen die 14 oktober van kracht wordt. De Amerikaanse toezichthouder SEC vraagt vanaf dan geldmarktfondsen om hogere buffers aan te houden. Er worden bovendien boetes opgelegd aan beleggers die in tijden van crisis massaal geld onttrekken aan de geldfondsen.

Voor beleggers was dit reden 1.000 miljard dollar te onttrekken aan de geldmarktfondsen. Geld dat ze hebben verplaatst naar Amerikaanse kortlopende staatsobligaties, waar die regels niet voor gelden. En dat op zijn beurt zorgde weer voor een stijgende Libor-rente.

Bloomberg ging bij een aantal banken langs om te vragen wat ze denken wat er na 14 oktober gebeurt.

Deutsche Bank denkt dat de rente zodra de nieuwe regels van kracht zijn weer terug zal vallen tot normalere niveaus, dicht in de buurt van andere maatstaven voor de korte rente.

JP Morgan Chase & Co ziet dat ook zo. De Amerikaanse bank verwacht dat veel beleggers zullen terugkeren naar de geldmarktfondsen ook omdat ze daar nu een hogere vergoeding krijgen dan op treasuries met een korte looptijd.

Goldman Sachs

TD Securities ziet de Libor-rente daarentegen helemaal niet dalen, maar eerder stijgen. Niet alleen omdat de geldmarktfondsen impopulair blijven, maar ook omdat de kans toeneemt dat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt.

En Goldman Sachs tenslotte verwacht dat de Libor-rente zich weliswaar zal normaliseren, maar niet voor lang. Ook Goldman gaat ervan uit dat de Fed  de rente zal opdrijven. Voor 2019 gaat de zakenbanken uit van een Libor-rente op dollarleningen van 3,6%, nog een stukje boven de 0,89% van nu dus.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie