Nieuws

Janus is een teken aan de wand

Steeds meer fondsmanagers zullen door dalende fees gedwongen worden te fuseren. Janus en Henderson zijn een voorbode.

De wereld is niet altijd eerlijk, constateert Eric Balchunas op Bloomberg. Zelfs goed presterende actieve fondsen zien beleggers met bosjes tegelijk weglopen naar de goedkope concurrentie van de indexfondsen en ETF’s.  

De trend is volgens Balchunas zo sterk dat het grote gevolgen zal hebben voor de fondsindustrie. Een voorbode van wat nog komen gaat, is het besluit van Janus Capital en Henderson om de handen ineen te slaan.

Op zich geen vermogensbeheerders met een slechte naam, maar hun actieve beleggingsfondsen worden eenvoudigweg te duur gevonden. Alleen Janus zag de afgelopen vijf jaar al 40 miljard dollar wegvloeien omdat beleggers de managerfee van 0,89% teveel vinden.

Bullmarkt

Zelfs beleggers die toch graag in actieve fondsen willen zitten, kiezen steeds vaker voor de goedkoopste alternatieven zoals Vanguard of Dimensional Fund Advisors met beheersvergoedingen van respectievelijk 0,2 en 0,36%.

Deze trend maakt het voor actieve fondsen lastig het hoofd boven water te houden. De enige pleister op de wonde is dat aandelen en obligaties de laatste jaren zo hard zijn gestegen dat het beheerd vermogen ondanks de uitstroom vaak toch nog gestegen is.

Er komt echter een moment dat de op een na langste bullmarkt ten einde komt. Op dat moment, zo verwacht  Balchunas, zullen er veel meer fusies à la Janus en Henderson volgen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022