Nieuws

Groei en waarde in tandem

Een zeldzaam fenomeen doet zich voor bij de S&P 500. Groei- en waardeaandelen bewegen sinds juni in tandem.

Een zeldzaam fenomeen doet zich voor bij de S&P 500. Groei- en waardeaandelen bewegen sinds juni in tandem. Groeiaandelen representeren bedrijven met een onstuimige winstontwikkeling, terwijl waardeaandelen worden gezien als ondergewaardeerd ten opzichte van de markt.

Bijna vier decennia op rij is de correlatie negatief geweest tussen de twee typen aandelen, gemiddeld min 0,16% sinds 1979, volgens J.P. Morgan Research.

Sinds juni van dit jaar is sprake van een positieve correlatie, die nu 0,02% bedraagt. Die samenhang weerspiegelt volgens quantitative equity strategist Dubravko Lakos-Bujas van J.P. Morgan Research de wens van beleggers om risico’s te vermijden in een marktklimaat waar rendementen niet makkelijk worden gerealiseerd.

Eerder dit jaar hebben beleggers in de S&P 500 massaal groeiaandelen verruild voor dividendaandelen. Daardoor zijn groei- en ook waardeaandelen in het verdomhoekje beland. “Deze aandelen, normaal tegenpolen zijn zo hard afgestraft, dat ze voor het eerst in lange tijd een positieve correlatie laten zien,” schrijft Lakos-Bujas.

De dividendrally lijkt in de Verenigde Staten op zijn laatste benen te lopen. Aandelen van nutsbedrijven dalen al elf handelsdagen op rij. Ook low vol-, die zich richten op de minst beweeglijke aandelen in de index, leveren in. Groeiaandelen zijn daarentegen weer in trek.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie