Nieuws
Geconcentreerde ETF-markt. So what!
Een paar spelers met een paar producten domineren de Europese ETF-industrie. Erg? Detlef Glow van Lipper becommentarieerd.
Kijkend naar de geldstromen die richting Europese ETF's stromen valt mij op dat het gros van het geld in de richting gaat van een paar ETF-uitgevers en een handjevol ETF's. Als dat beeld klopt, dan moeten de fondsen die nu het hardste groeien over niet al te lange tijd de Europese ETF-markt beheersen.
Aan de andere kant zie ik ook de innovatie in de Europese ETF-industrie. Nieuwe producten worden aan de lopende band op de markt gebracht waardoor ETF-kopers de kans krijg te beleggen in nieuwe trends en nieuwe beleggingssectoren, hetgeen weer leidt tot extra geld in ETF's.
Het aantal ETF's met meer dan 1 miljard euro aan belegd vermogen

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Core-ETF's profiteren
Bovenstaande grafiek toont aan dat het aantal fondsen met meer dan 1 miljard euro onder beheer vooral begon te groeien na de eurocrisis. Die crisis leidde tot een groeiende populariteit van ETF's. De belangrijkste ETF-beleggingssectoren, aandelen VS en aandelen Europa, profiteerden van deze trend. Deze beleggingssectoren maken immers een belangrijk deel van de gemiddelde beleggingsportefeuille uit. Het is logisch dat de populairste ETF's in deze sectoren ook het meeste geld aantrekken. Zij zijn veelal het meest liquide en ook niet belangrijk, het goedkoopste.
Toch hebben in het kleine wereldje van de ETF's van meer dan 1 miljard een aantal nieuwe producten een plek weten te veroveren. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal ETF.s met en belegd vermogen van meer dan 1 miljard euro kon stijgen van 34 eind 2011 naar 109 eind augustus 2016. Die stijging komt overeen met de stijging van het aantal Europese ETF's in omloop.
Geconcentreerde markt
Vormen deze ETF's met meer dan 1 miljard euro aan belegd vermogen een concentratierisico? De 103 ETF's van meer dan 1 miljard zijn samen goed voor 278,9 miljard euro aan beheerd vermogen. Dat bedrag komt overeen met 58% van de totale Europese ETF-markt. Ofwel, de Europese ETF-markt is inderdaad een geconcentreerde markt. Dat is niet nieuw, zoals onderstaande grafiek laat zien. Neem het jaar 2001. Toen was er slechts 1 ETF met meer dan 1 miljard onder beheer op de markt. Die ene ETF was goed voor maar liefst 44,6% van de totale Europese ETF-markt.
Totaal marktaandeel van ETF's met meer dan 1 miljard euro onder beheer

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Het grote marktaandeel van 58% dat de 109 1-miljard-ETF's in handen hebben, kan worden opgevat als een bedreiging van de vrije concurrentie in de Europese ETF-markt en zou om die reden kritisch moeten worden bekeken. Maar omdat de richting van de ETF-markt vooral wordt bepaald door de grote bewegingen in de onderliggende markten en door de grote trends die beleggers spelen, moet het concentratiegevaar ook niet worden overschat.
Kritische beleggers
Daarbij, ETF's blinken uit in transparantie en beleggers zijn er kien op dat ETF's de index goed volgen. Zodra dit niet het geval is, zullen beleggers switchen naar betere producten. ETF-beleggers accepeteren geen nodeloze underperfomance. Die houding houdt de Europese ETF-industrie gezond.
Ten slotte is er nog een laatste reden waarom ik niet bang ben voor een Europese ETF-markt zonder voldoende concurrentie. Het aantal ETF-lanceringen neemt nog altijd toe. Ook al is de Europese markt tamelijk geconcentreerd, dan nog zullen altijd een paar van die nieuwe producten de top halen en blockbusters worden, zo is mijn overtuiging.