Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Meer vastgoedkeuze voor ETF-belegger

De komst van vastgoed als zelfstandige sector in de indices van S&P en MSCI geeft passieve sectorbeleggers meer mogelijkheden.

De komst van vastgoed als zelfstandige sector in de indices van S&P en MSCI geeft sectorbeleggers meer mogelijkheden, zegt State Street Global Advisors.

Sinds september maakt vastgoed geen deel meer uit van de sector financials in de indices van MSCI en S&P, maar zijn stenen en beton een zelfstandige sector geworden. Het is de elfde industriesector volgens de Global Industry Classification Standard (GICS), de referentie voor de aandelenindices van MSCI en S&P. De nieuwe sector weegt voor iets meer dan 3% mee in de wereldindex.

Voor de ETF-industrie, die veel gebruikt maakt van de indices van MSCI en S&P, is het feit dat vastgoed na 17 jaar op eigen benen staat niet zonder gevolgen. In veel financiële sector-ETF zijn vastgoedaandelen opgenomen maar er zijn duidelijke verschillen tussen vastgoed en de financiële sector. De lage rente is bijvoorbeeld in het voordeel van vastgoedfondsen die goedkoop kunnen lenen, terwijl banken het voelen in hun rentemarges. Vastgoedaandelen zijn dit jaar bijna 10% in waarde gestegen, terwijl de financiële sector in het rood staat.

Expliciet en transparant

“In het verleden hadden beleggers in de financiële sector niet altijd door dat zij blootgesteld waren aan beursgenoteerd vastgoed. Nu wordt dat heel expliciet en transparant gemaakt,” zegt Philippe Roset, hoofd SPDR ETF’s voor Nederland van State Street Global Advisors. “De benchmark maakt de onder- of overweging ten opzichte van vastgoed direct inzichtelijk, en sectorbeleggers krijgen meer mogelijkheden. Tijdens de financiële crisis was Amerikaans vastgoed bijvoorbeeld interessant, terwijl het te vroeg was om in financials te stappen.”

Voor de MSCI Europa Financial Sector ETF heeft State Street op 31 augustus de volledige pluk vastgoedaandelen verkocht, en herbelegd in financials. Het Verenigd Koninkrijk is uit de ETF die zich richt op Europees vastgoed gehaald, de SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate ETF. Dat komt, zegt Roset, doordat de Brexit de vooruitzichten voor Brits vastgoed minder aantrekkelijk heeft gemaakt. “Beleggers hadden weinig baat gehad bij de creatie van een vastgoedsector-ETF zoals de GICS voorstaat. We hebben het opgelost met een bestaande Europa ex UK vastgoed-ETF.”

In de Verenigde Staten heeft State Street voor de S&P 500 Financials Select Sector ETF - de meest liquide ETF op de financiële sector met een belegd vermogen van circa 15 miljard dollar - voor een andere aanpak gekozen. De positie is niet hergebalanceerd zoals in Europa, maar vastgoedaandelen zijn in een nieuwe vastgoed-ETF omgezet. Die Real Estate Select Sector SPDR ETF is als stockdividend van 2,5 miljard dollar uitgekeerd aan beleggers in de financial ETF. “Voor die omvang zou herbalanceren vrij kostbaar zijn geweest,” aldus Roset.

Nieuwe vastgoed-ETF

Door de uitkering van de stockdividend is een nieuwe vastgoed-ETF ontstaan met een totaal belegd vermogen van circa drie miljard Amerikaanse dollar. Het gros van de inleg is stockdividend, een klein deel is nieuwe instroom van kapitaal, aldus Roset. De ‘nieuwe’ Financials Select Sector ETF telt 66 fondsen in plaats van eerder 94, terwijl de weging van banken is gestegen naar 42% tegen eerder 33%.


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Assetallocatie