Nieuws

Standaard-ETF's naar 0,04%

Standaard-ETF's worden steeds goedkoper om beleggers de lucratieve smart beta-producten te kunnen verkopen.

Aanbieders van ETF's maken de simpele varianten steeds goedkoper. Dat kunnen ze hebben, want het geld wordt verdiend met complexere producten. Dat schrijft Dave Nadig, directeur van FactSet Research Systems in een column voor ETF.com.

Nadig reageert op de nieuwste prijsverlaging van marktleider BlackRock, dat met iShares dominant is. Deze biedt sommige zijn meest populaire indexfondsen nu de VS aan tegen een beheervergoeding van 0,04%.

Nieuwe wetgeving

De verlaging is volgens Nadig ingegeven door nieuwe Amerikaanse wetgeving. Financiële adviseurs moeten meer openheid betrachten richting hun klanten over de manier waarop ze beleggen. Dat zal er waarschijnlijk voor zorgen dat er veel geld stroomt naar de traditionele beursgenoteerde indexfondsen. De iShares Core S&P500 ETF kostte tot voor kort 0,07% aan beheersvergoeding. BlackRock heeft dat verlaagd naar 0,04%.

Nadig berekent dat de verlaging, samen met de verlaging van andere ETF’s BlackRock 75 miljoen dollar aan inkomsten scheelt. Hij twijfelt of de fondsaanbieder voldoende nieuwe beleggers kan aantrekken om deze inkomstenval te compenseren. Maar BlackRock moet wel. De doorsnee ETF’s moeten met elkaar op prijs concurreren. Er is zo weinig verschil tussen de fondsen dat beleggers feitelijk voor de laagste aanbieder zullen kiezen.

Nadig becijfert de totale inkomsten van de ETF-industrie met een totaal beheerd vermogen van 2400 miljard dollar op ruim 6 miljard dollar. BlackRock is met inkomsten van ruim 2,4 miljard dollar de belangrijkste aanbieder.

Lucratieve smart beta

Standaard producten zijn het meest populair, maar aanbieders verdienen het meeste geld met meer gespecialiseerde fondsen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om fondsen die focussen op marktfactoren als dividend of op een fenomeen als ‘waarde’.

Deze smart beta-producten zijn goed voor een kwart van het totale ETF-vermogen, maar leveren 40% van de totale inkomsten op. Nadig denkt dat dit beeld in de komende jaren zal versterken. Met de goedkope ETF’s worden beleggers binnengehaald. Daarna is het de kunst ze de meer geavanceerde en meer lucratieve producten te verkopen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen