Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Er komt geen Europese bankencrisis

Europese banken overleven deze tegenwind wel, en anders worden ze wel gered, zeggen drie Nederlandse bankanalisten.

Deutsche Bank kijkt tegen een torenhoge Amerikaanse boete aan. Italiaanse banken staan op omvallen. Spaanse banken zijn ook niet supergezond. En door de lage rente valt er ook voor gezonde banken weinig te verdienen. Dreigt een nieuwe Europese bankencrisis?

Jamie Dimon, de topman van JP Morgan, denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Hij verwacht dat Deutsche er in ieder geval wel uitkomt met de Amerikaanse justitie.

“There’s no reason the bank can’t resolve issues including settlement talks with the U.S. Department of Justice over the sale of residential mortgage-backed securities. The problems were largely created by government.”

Geen paniek

NN Financials Fund fondsmanager Paul Vrouwes belegt al 30 jaar in financials en al meer dan 20 jaar voor NN. Hij houdt geen rekening met een crisis in de Europese bankensector. “Er zijn natuurlijk sterke en zwakke banken, maar om twee redenen verwacht ik geen grote paniek. Eén, de meeste Europese banken kunnen wel tegen een stootje. Ze hebben een sterke balans, zijn liquide en hebben hun ratio’s op orde. De tweede reden is dat een crisis totaal niet in het belang is van Europa."

"De Duitsers zullen hun grootste bank heus niet om laten vallen, dat zal namelijk leiden tot heel veel schade in Europa. Maar dat geldt voor alle toonaangevende Europese banken. Als die banken in de problemen zouden raken, zouden politici en toezichthouders ze ook niet om laten vallen. Daarvoor staan we er economisch niet sterk genoeg voor in Europa.”

Ook Europese banken lijken dus too big to fail. “De slechte naam die financials hebben en weinige vertrouwen dat zij genieten van beleggers en consumenten, dat zal nog wel even zo blijven,” aldus Vrouwes.

Aandacht overdreven

Patrick Lemmens van het Robeco New World Financials Fund, eveneens een beleggingsveteraan in de financiële sector, maakt zich ook niet druk over een eventuele bankencrisis in Europa. Hij vindt alle aandacht voor een bankencrisis overdreven.

“Het is net als mensen die een vliegtuigongeluk hebben overleefd en weer instappen. Die denken bij elk geluidje dat er weer iets aan de hand is, terwijl vliegen heel veilig blijft.” Hiermee refereert hij aan de val van Lehman en de bankencrisis die daarna ontstond. Beleggers blijven er bang voor.

Lekker gaat het niet met de banken, geeft hij toe, maar het zijn vooral de aandelenbeleggers die – gezien de volatiliteit – daarover in de rats zitten. “Op de obligatiemarkt reageren beleggers veel rustiger, die zijn niet zo bang voor een crash. Er zitten zoveel extra (equity) lagen tussen voordat zij worden geraakt.”

Onderwogen Europese financials 

Vrouwes is wel onderwogen Europese financials. In Duitse en Zuid-Europese banken belegt hij helemaal niet. “Ik vind het geen probleem om in enkele risicovollere bankaandelen te beleggen, maar hier zijn er wel erg veel genoteerd. En dat risico weegt niet op tegen het opwaartse potentieel. Deutsche Bank is wel heel goedkoop momenteel en kan flink in koers stijgen, maar het risico dat de koers verder daalt is ook zeer groot. Nee, dus.”

Het fonds van Vrouwes heeft een bottum-up-beleid, dus landen en regio’s hebben geen invloed op de aandelenselectie. Het fonds belegt niet in opkomende markten, maar wel in banken in ontwikkelde landen die in opkomende markten actief zijn. Banken in Europa en de Verenigde Staten zijn onderwogen ten opzichte van de benchmark.

Vrouwes ziet vooral veel in Canadese banken. “Die zijn financieel gezonder, hebben sterke lokale wortels, leningengroei en hogere marges. Ze zijn daardoor wel iets duurder dan Europese en Amerikaanse banken. Israëlische financials zijn wij ook overwogen. Vanwege de aanhoudende problemen in het Midden-Oosten vinden andere beleggers die niet aantrekkelijk, wij wel. Die problemen zijn er al zo lang.”

ING favoriet

Lemmens zoekt het met zijn fonds ook niet in beleggingen in traditionele Europese banken, maar in banken in groeiregio’s. “In Europa en de VS is gewoon te weinig economische groei en gecombineerd met een lage rente levert dat niet genoeg rendement op. Ik zoek meer techgeorienteerde financials, die opereren in een groeimarkt en profiteren van wereldwijde trends, zoals vergrijzing.”

Denk aan Nordea, ING en bijvoorbeeld Barclays. Robert Schram-Fuchs Henderson is van een nieuwe generatie beleggers en belegt niet alleen in financials, maar ook in andere Europese aandelen. Momenteel is het Henderson Horizon Pan European Equity Fund voor zo’n 10% belegt in financials.

ING ziet Robert Schram-Fuchs ook als goed voorbeeld van een financial die zeker de moeite waard is om in te beleggen. “Het management is net bij ons langs geweest om te praten. Het is een bank met een sterke lokale basis, kan prijzen bepalen en heeft een goede balans.”

Opluchtingsrally

Consolidatie is een duidelijke trend onder financials. ABN Amro en Nordea – een van de favorieten onder fondsmanagers in het algemeen – hebben weer eens koffie gedronken en NN heeft – tot nu toe vergeefs- een bod gedaan op Delta Lloyd.

Lemmens: “Tot nu toe zijn het geen grote partijen die samengaan, maar dat komt nog wel. Ze moeten wel, er zijn in Europa veel financials die minder moeten uitgeven aan kantoren en meer aan IT. Dat gaat pijn doen en duurt lang, helemaal buiten Nederland waar vakbonden veel meer macht hebben. Maar het moet wel, wil een bank overleven.”

De komende zes tot negen maanden zou de koers van Europese financials wel eens hard kunnenoplopen, aldus Lemmens. “Als duidelijk is dat er geen crisis komt, kunnen banken flink in koers stijgen. Een opluchtingsrally, sinds 2008 hebben we dat een paar keer meegemaakt.”

Dat is echter voor langetermijnbeleggers zoals Lemmens en Vrouwes geen reden om hun beleggingsbeleid om te gooien.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie