Nieuws

Val pond komt niet door Brexit

De sterke daling van het pond heeft niets te maken met Brexit. Het is gebrek aan productiviteit, aldus Michael Geoghegan.

De sterke daling van het pond heeft niets te maken met de komende Brexit. Het is gebrek aan productiviteit. Dat zegt de Michael Geoghegan, de voormalige bestuursvoorzitter van HSBC, in gesprek met Bloomberg. Het is de gebrekkige concurrentiekracht van het land, die volgens hem als belangrijkste oorzaak voor de recente daling moet worden gezien.

Deze week daalde het pond tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 31 jaar. Tijdens het partijcongres van haar Conservatieve Partij maakte premier Theresa May duidelijk dat het volgens haar waarschijnlijk is dat de Britten op een zogenoemde harde Brexit aankoersen. Dat betekent dat Britse bedrijven geen toegang meer zullen hebben tot de interne markt van de EU.

Daarop daalde het pond verder. Volgens Geoghegan zit de oorzaak van het lagere pond dieper. Het pond daalt al sinds oktober 2014 ten aanzien van de dollar, zo liet hij in Dublin weten. Daar was Geoghegan aanwezig voor de opening van het kantorencomplex Dublin Landings. De daling heeft volgens hem vooral te maken met de gebrekkige economische fundamenten van het land.

Minder vooraanstaande rol

De groeiende schuldenberg van de Britten ligt mede ten grondslag aan de daling. Maar het belangrijkste is het gebrek aan concurrentiekracht. “Het is duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk sinds 1997 niet meer in staat is om net zoveel te exporteren als het importeert.”

Geoghegan gaf van 2006 tot 2010 leiding aan HSBC. Hij was een van de meest uitgesproken tegenstanders van een vertrek van de Britten uit de EU. Hij denkt niet dat een Brexit dramatische gevolgen zal hebben voor de leidende rol de Londense City binnen Europa. Wel denkt hij dat de vooraanstaande rol van Londen als het gaat om de eurohandel zal verdwijnen. “Die handel moet plaatsvinden in een EU-land”, aldus Geoghegan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie