Nieuws

Albert Edwards: het lijkt op 2008

SocGen-hoofdeconoom ziet het schuldenfeestje met een luide knal eindigen. "Het lijkt op 2008."

Volgens Albert Edwards lijkt de wereld op die van vlak voor de wereldwijde financiële crisis in 2008. In een memo aan beleggers waarschuwt de hoofdeconoom van SocGen en permabear dat de problemen met centrale banken en groeiende schulden hem sterk doen denken aan de periode kort voor de financiële crisis. “De groeiende schuldenberg doet de Amerikaanse economie zinken.”

De econoom wijst op de zorgen die het Internationaal Monetair Fonds woensdag heeft geuit over dat de wereld zich dieper dan ooit in de schulden heeft gestoken. Dat komt, aldus Edwards, doordat de Fed de rente laag heeft gemaakt. Daardoor kan goedkoop worden geleend, maar op den duur veroorzaakt het faillissementen en chaos in de economie.

Bedrijven steken zich in de schulden om eigen aandelen op te kopen, die daardoor in waarde stijgen. Dat gebeurde ook tussen 2005 en 2007 tijdens de huizenbubbel. Prijzen stijgen alleen doordat meer schulden worden aangegaan.

Edwards wijst er ook op dat de hoeveelheid cash waarover bedrijven beschikken om hun schulden beheersbaar te houden zijn afgenomen tot een niveau dat alleen tijdens de meest recente recessie is waargenomen. Het schuldenfeestje kan alleen maar met een luide knal eindigen, waarbij de Fed mogelijk zijn onafhankelijkheid verliest.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen