Nieuws

Privatiseer Amerikaanse vliegvelden

Amerikaanse vliegvelden investeren te weinig. Bloomberg-columnist Minter ziet de oplossing in privatiseringen.

Kuala Lumpur, Tokio, Dubai, Hongkong en Singapore zijn allemaal steden met fantastische vliegvelden, waar passagiers verwelkomd worden in een paradijselijke omgeving met lekkere geuren, fonteinen, bloemen, junglepaden en perfecte verlichting.

Voor de Amerikanen - met hun vaak een beetje slonzige vliegvelden - is dat een doorn in het oog. Donald Trump heeft er zelfs een belangrijk verkiezingsthema van gemaakt. Hij gebruikt het regelmatig als voorbeeld voor de deplorabele staat waarin de Amerikaanse economie verkeert.

Adam Minter, columnist bij Bloomberg en transportdeskundige, ziet hier echter geen rol voor de overheid weggelegd. Hij pleit voor meer private investeringen.

Blingbling 

Allereerst de feiten. Ten eerste is er een goede reden voor het feit dat de Amerikaanse luchthavens minder 'blingbling' hebben dan de Aziatische of bijvoorbeeld de beleving die Schiphol wil bieden.

Dat komt doordat in de VS vooral binnenlands gevlogen wordt, terwijl bijvoorbeeld Dubai en Singapore veel internationale gasten hebben, op doorreis. Het voordeel daarvan is dat ze veel geld uitgeven aan winkelen, eten en drinken.

Er is dus een duidelijke financiële prikkel voor de Aziatische luchthavens om het de passagiers zo goed mogelijk naar hun zin te maken. Een goedgeluimde passagier geeft nou eenmaal meer uit.

Bagagebanden

Het isvolgens Minter onrealistisch dat Amerikaanse luchthavens daarmee gaan concurreren. Dat wil echter niet zeggen dat er niks gebeuren moet.

De belangenorganisatie Airport Council International heeft uitgerekend dat er alleen voor de basisinfrastructuur ook al 75,9 miljard Amerikaanse dollar nodig is. Het gaat dan niet om mooie winkels of restaurants, maar om dingen als bagagebanden, luchtvaartslurven en roltrappen.

Gekeken naar de daling van het investeringsniveau is dat ook niet gek. Zo werd in 2004 nog 21 miljard dollar uitgevenen aan luchtvaartinfrastructuur. In 2014 was dat berdrag gedaald tot 13 miljard dollar.

Kapitalisme

Minter ziet een rol voor de private sector weggelegd om deze leemte te vullen. En dat moet gebeuren via privatisering van vliegvelden. Volgens hem zijn wereldwijd ongeveer 450 vliegvelden deels of helemaal geprivatiseerd. En dat zijn zeker niet de minste. Maar uitgerekend de VS, het meest liberaalkapitalistische land ter wereld, is op dit punt achtergebleven. 

Minter vindt dat een volgende president hier werk van zou moeten maken. Dat zou voor iedereen goed zijn. Voor beleggers zijn op luchthavens namelijk prima rendementen te krijgen en het zijn bovendien relatief veilige inkomsten. De overheid is af van een investeringslast en voor de passagiers wordt het serviceniveau beter. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen