Nieuws

Yuan nu ook reservemunt

Sinds 1 oktober is de Chinese yuan officieel een wereldwijde reservemunt. Wat zijn de implicaties? Pimco legt uit.

Het is een belangrijke mijlpaal voor China. Sinds 1 oktober is de yuan door het IMF officieel opgenomen in het mandje valuta’s met Special Drawing Rights, naast de euro, de yen, de Amerikaanse dollar, en het Britse pond. Luke Spajic, hoofd portefeuillebeheer Aziatische opkomende markten bij PIMCO, over deze stap van het IMF.

Spajic: "Het IMF nam deze beslissing toen de yuan en de Chinese financiële markten vorig jaar in zwaar weer verkeerden. De afgelopen maanden is het echter weer relatief rustig. De yuan heeft ten opzichte van de belangrijkste valuta’s een dalende lijn ingezet, maar dit gaat geleidelijker en meer geordend dan in 2015 en begin 2016.

Meer transacties yuan

Inmiddels is ook de Chinese aandelenmarkt grotendeels hersteld van de steile duik van begin dit jaar. Sterker nog, ondanks de hobbels van afgelopen jaar wordt langzamerhand de belofte ingelost die het besluit van het IMF inhoudt. China krijgt een prominentere rol op de wereldwijde financiële markten.

Spajic: "Eerder dit jaar meldde China dat het zijn interbancaire obligatiemarkt veel eerder dan verwacht opent voor buitenlandse beleggers. Chinese aandelen worden waarschijnlijk ergens in de komende twee jaar te opgenomen in MSCI’s aandelenindex voor opkomende markten. Nu de yuan de status van reservemunt heeft bereikt, zal de munt op grotere schaal worden ingezet bij internationale transacties.

Chinese vooruitzichten

Voor komend jaar verwacht Spajic dat de hervormingen van de financiële markten doorzetten, ondanks een afremmende groei en aanhoudende depreciatie van de yuan. "We gaan in ons basisscenario voor de komende 12 maanden uit van een bbp-groei van ongeveer 6,4% in 2016 en 5,75%-6,25% in 2017, en van een geleidelijke daling van de yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Daarna zal China volgens Spajic weer volop de aandacht trekken tijdens het 19e editie van het Nationaal Congres van de Communistische Partij in het najaar van 2017. Deze gebeurtenis, die slechts eens in de vijf jaar plaatsvindt, zal volgend jaar waarschijnlijk veel invloed hebben op de macht, de werknemers en het beleid in China.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie