Nieuws

Passief aan kop opkomende markten

Een nieuwe klap voor actief beheerde fondsen. Indexfondsen winnen nu zelfs in opkomende markten.

Beleggers die begin dit jaar de moed hadden om in emerging marketsfondsen te stappen, hoeven dat niet te betreuren. Hoge rendementen vielen hen ten deel, en ze hoefden fondsbeheerders niet eens veel te betalen.

Uit een data-analyse van Citywire Discovery blijkt namelijk dat beleggers bij hun hernieuwde interesse voor opkomende markten massaal hebben ingezet op indexfondsen in plaats van actieve fondsen. 

Voor de actief gemanagede fondsen betekent dit een nieuw klap. Juist bij aandelen uit emerging markets en smallcaps zeggen zij altijd een streepje voor te hebben op passieve fondsen.

Opkomende markten zijn immers markten met vele imperfecties bij de prijsvorming, waardoor er kansen ontstaan voor oplettende fondsbeheerders die durven af te wijken van de index.

Instroom

Maar beleggers hebben voor dat argument duidelijk geen oog Uit onderzoek van Citywire blijkt dat halverwege 2015 nog ruim 70% van de beleggers in opkomende markten dat deden via actief gemanagede fondsen. In juli 2016 was dat gedaald tot 31,7%.

Het bedrijf FactSet heeft verder uitgerekend dat er dit jaar netto 11,6 miljard dollar (10,4 miljard euro) richting fondsen uit opkomende markten vloeide. Maar de actieve fondsen hadden volgens de Investment Company Institute juist te kampen met een uitstroom van 1,1 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022