Nieuws

Hoofddorp top voor vastgoedbeleggers

De twee jaar geleden nog kwakkelende kantorenmarkt beleeft een opmerkelijke comeback.

De kantorenmark,t die een paar geleden nog werd gekenmerkt door leegstand en lage rendementen, heeft een geweldige comeback gemaakt. Vooral rondom Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is de vraag naar kantoormeters groot.

Dat schrijft de internationale vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle (JLL) in zijn rapport Ranking Kantoorlocaties 2016, waarin 230 locaties werden bekeken in verschillende 50 gemeenten.

De nummer een op de ranglijst blijft net als in 2014 de Amsterdamse Zuidas. De grootste sprong heeft echter de wijk Graan voor Visch in het zuidoosten van Hoofddorp gemaakt.

Bij het onderzoek - dat over twee weken wordt gepubliceerd - keek JLL naar 25 verschillende factoren rondom de thema's economie, aanwezig talent, bereikbaarheid, voorzieningenniveau, kwaliteit van gebouwen, gebruikersmarkt en beleggingsmarkt.

Stijgende huren

Volgens JLL valt er zeker tegenover 2014 te spreken van een gezonde kantorenmarkt waarin de leegstand terugloopt. Voor beleggers breekt er volgens de makelaar een andere tijd aan, waarbij de opbrengsten uit een andere hoek moeten komen.

De afgelopen twee jaar kwam het rendement vooral uit de verkoop van kantoren of waardestijgingen (het indirecte resultaat). De huuropbrengsten (het directe resultaat) vielen tegen. Volgens JLL zal dit de komende jaren draaien. De teruglopende leegstand zal de huren namelijk doen stijgen, terwijl het aantal transacties waarschijnlijk zal dalen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie