Nieuws

Infrastructuur debt in de lift

Binnen de alternatieve beleggingscategorie is infrastructuur debt aan een flinke opmars bezig. Een nieuw jaarrecord is in de maak.

Infrastructuur debt is aan een opmars bezig. Eerst was 2012 met twaalf miljard dollar aan nieuw geld een recordjaar voor deze relatief nieuwe alternatieve beleggingscategorie, nu komt 2016 al dichtbij het record met 11,6 miljard dollar opgehaald vermogen tot nu toe.

Uit cijfers van Prequin blijkt dat er 43 fondsen op de markt zijn die beleggen in niet-genoteerde instrastructuurschuld. Zij hebben bij elkaar zo'n 25 miljard dollar aan beheerd vermogen.

Om de grote toestroom van nieuw geld te illustreren: al 21 van deze fondsen zijn tijdelijk dicht (geweest) wegens een te hoge instroom van nieuw geld en gebrek aan beleggingsobjecten. 

Weinig ervaring aanbieders

Opvallend is dat 74% van de instrastructuur debt-producten wordt aangeboden door vermogensbeheerders die nog niet eerder actief waren in deze beleggingscategorie, zo meldt Prequin. Zo'n 17% van de aanbieders heeft een of twee keer eerder een infrastructuur debt-fonds gehad.

Van oudsher zijn het institutionele belegger die in deze alternatieve categorie stappen. Meer dan de helft van de beleggers heeft tien miljard dollar of meer onder beheer, 18% heeft meer dan 100 miljard van beleggers onder zijn hoede. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie