Nieuws

Overschot oliemarkt niet weg

Saoedi-Arabië heeft besloten zijn oliekraan weer wat dichter te draaien. Uit nood. Maar of het veel helpt valt te bezien.

Het besluit van Saoedi-Arabië twee jaar geleden om de oliekraan vol open te draaien heeft voor chaos gezorgd op de oliemarkt. De prijzen kelderden en veel bedrijven en zelfs hele landen werden richting het faillissement gedreven. De Saoedisch dachten dat ze daar uiteindelijk zelf beter van zouden worden. Dat ze marktaandeel zouden winnen, zonder zelf pijn te hoeven lijden. Maar die droom kwam niet uit, schrijft Bloomberg vandaag.

Olieminister Ali Al-Naimi zei begin dit jaar weliswaar nog heel stoer tijdens een Opec-vergadering dat het voor zijn land niet uitmaakt of de olieprijs nou op 60 dollar of 20 dollar ligt, maar dat was grootspraak.De Saoedische economie zit in werkelijkheid dicht tegen een recessie aan en doordat de olie-inkomsten zijn gekelderd, kampt het land bovendien met een begrotingstekort van 13,5%.

50 dollar

Een situatie die blijkbaar niet langer houdbaar was, want Saoedi-Arabië zette woensdag een punt achter zijn onverzettelijke houding binnen Opec. Het ging akkoord met een reductie van zijn eigen productie. En de nieuwe olieminister Khalid Al-Falih gaf in tegenstelling tot zijn voorganger aan dat hij een prijs van 50 dollar "nodig acht" om de investeringen op peil te houden.

De reactie op de oliemarkt was er gelijk met een prijsstijging van 6%. En verschillende olie-experts gaan ervan uit dat de prijzen op korte termijn ook nog wel wat door kunnen stijgen. Goldman Sachs zei bijvoorbeeld tegenover Bloomberg dat het uitgaat van een prijsstijging van 10 dollar.

Duurste olieproject ooit

Of de rust daarmee ook op de langere termijn is weergekeerd, valt volgens de meeste olieanalisten te betwijfelen. Allereerst moet Opec zijn "akkoord van Algiers" nog omzetten in de praktijk. En dan zijn er nog al die andere landen buiten Opec.

Zo staat het duurste olieproject ooit in Kazachstan (50 miljard dollar) op het punt in gebruik te worden genomen. Rusland kondigde deze week aan dat het in september nog nooit zoveel olie naar boven had gehaald met 11,1 miljoen vaten per dag.  En dan zijn er nog de Amerikaanse oliegiganten zoals Exxon die klaar staan om eerder stilgelegde  olievelden weer in gebruik te nemen. Hetzelfde geldt trouwens voor schalieolievelden in de Verenigde Staten.

De nuchtere conclusie van ceo Stephen Schork van het Amerikaanse adviesbureau Schork Group is dan ook: “Er is nog altijd teveel olie op de markt”.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen