Nieuws

There is something rotten in Denmark

In Denemarken heeft zich in no-time een gevaarlijke luchtbel op de huizenmarkt ontwikkeld. Schuld is de negatieve rente.

Denemarken is een land waar je zelden iets slechts over hoort. Windmolens, fietsen, overal zee en gezonde mensen. Maar aan deze idylle kan snel een eind komen als de rente oploopt en de huizenmarkt in elkaar stort.

Het is een scenario waar de Scandinavische bank Nordea ernstig rekening mee houdt. Deense huishoudens hebben zich de laatste jaren namelijk diep in de schulden gestoken om hun droom van vier muren waar te maken. 

"Het is belangrijk om te weten dat Deense gezinnen toto de grootste schuldenaars van de wereld behoren", stelt chef-econoom Helge Pedersen in een interview met Bloomberg.

Crash van 2006

De gemiddelde Deen heeft volgens hem een bankschuld die drie keer groter is dan zijn beschikbaar inkomen. Dat doet Pedersen denken aan de vorige crash op de huizenmarkt uit 2006-2008 toen de prijzen met 20% daalden en de economie als een van de eerste in Europa in een recessie dook.

Een voordeel in vergelijk met toen is wel dat het vermogen van een gemiddeld huishouden dit keer nog net boven de waarde van de schulden ligt. Maar, merkt Pedersen terecht op, vermogensprijzen kunnen dalen en dan zit je snel in een spiraal naar beneden.

Variabele rente

Pedersen verwacht geen onmiddellijke crash. Hij wil vooral waarschuwen, voordat het te laat is. De prijzen van appartementen liggen nu bijna 8% boven het vorige topniveau van 2006. Tegenover 2000 zijn ze twee keer zo duur.

Als de prijzen nog verder worden opgejaagd door de negatieve rente en mensen steken zich nog dieper in de schuld dan dreigt volgens hem een zeer gevaarlijke situatie als de rente weer richting normale niveaus gaat. Vooral voor al die mensen die bij hun hypotheek voor een variabele rente hebben gekozen is de kans op wanbetaling groot. Wat dat betekent voor de economische groei laat zich raden. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen