Nieuws

Europees beleggersvertrouwen omlaag

Europese institutionele beleggers hebben er steeds minder vertrouwen in. Ook in september ging hun vertrouwen omlaag.

Het vertrouwen onder Europese institutionele beleggers heeft in de maand september een nieuw dieptepunt bereikt, Het vertrouwen ging omlaag van 86.8 naar 84.9, nadat het in augustus ook al scherp was gedaald. Dat blijkt uit de Investor Confidence Index van State Street (zie onderstaande tabel). Deze index komt tot stand op basis van een analyse van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die 28 biljoen dollar in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

In Azië steeg het beleggersvertrouwen juist hard: van 105.9 naar 118.6. Ook in Noord-Amerika waren beleggers zekerder: hun vertrouwen steeg van 89.6 naar 92.3. Het wereldwijde vertrouwen steeg wel: met 5.8 punten naar 95.5. Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. Alleen in Azië is het beleggersvertrouwen dus positief.

“Het uitblijven van maatregelen van de ECB heeft geleid tot een volatielere aandelenmarkt en heeft het Europese beleggersvertrouwen verder geschaad. Aziatische beleggers zijn optimistischer, waarschijnlijk door aanmoedigend beleid uit China. In algemene zin is wereldwijd beleggersvertrouwen echter nog steeds zwak, wat te verklaren valt uit de matige economische groei en lage inflatie,” aldus Jessica Donohue, Executive Vice President van State Street Global Exchange.

Beleggersvertrouwen daalt in september 2016
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie