Nieuws

EM-bedrijven verbeteren bestuur

Bedrijven uit de opkomende markten volgen steeds meer onze maatstaven. Ze moeten wel, zegt Rodica Glavan.

Het Petrobras-schandaal bevestigde volgens Rodica Glaven (zie foto) weer alle vooroordelen over de gebrekkige corporate governance in de opkomende markten."Dat is onterecht, want daarbij gaat men vooorbij aan de enorme sprong voorwaarts die bedrijven in de opkomende markten de afgelopen tien jaar hebben gemaakt op het gebied van transparantie en corporate governance."

Glaven is fondsbeheerder Emerging Markets Debt (EMD) bij Insight, een boutique van BNY Mellon, en heeft dus kennis van zaken. Volgens haar worden bedrijven uit opkomende markten, die op zoek zijn naar financiering in buitenlandse markten, gedwongen de maatstaven uit de ontwikkelde markten te implementeren. "Zonder de in de loop van de tijd aangebrachte verbeteringen zouden bedrijfsobligatiebeleggers een hogere vergoeding eisen of domweg geen bedrijfsschuld meer opkopen."

Ondanks alle verbeteringen laat het Petrobras-schandaal wel zien dat zwak bestuur en gebrekkige transparantie nog altijd een risicofactor zijn in de opkomende markten. Petrobras, voor 60% eigendom van de staat, is volgens Glavan een schoolvoorbeeld van hoe staatsbemoeienis een bedrijf kan schaden. Wie in EMD belegt, heeft daar rekening mee te houden. Glavan: "Door de staat gecontroleerde bedrijven blijven in veel opkomende markten, zoals China, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Indonesië, Maleisië, Saudi-Arabië, India en Brazilië het grootste deel van de nationale economie uitmaken."

Hobbels en hindernissen

Maar anderzijds vormen staatsbedrijven volgens Glavan ook een extra zekerheid in moeilijke tijden. "Als het echt tegenzit kan de overheid bijspringen om de problemen helpen op te lossen." Bovendien, een flink schandaal heeft ook zijn positieve kanten. Glavan: "De corruptie bij Petrobas is een reminder dat de crises die zich in opkomende markten af en toe voordoen een positieve uitwerking kunnen hebben. Het dwingt het land tot een structurele aanpak van corruptie en governance. Het heeft ook geleid tot de aanstelling van een nieuwe rmarktvriendelijke regering die aan de slag gaat om de economie van het land te verbeteren en op een groeipad voor de lange termijn te zetten. Op de langere termijn komt er voor Brazilië iets heel moois uit."

Glaven erkent wel dat de weg om de governance en transparantie te verbeteren er eentje is vol hobbels en hindernissen. De opkomende markten lopen ook zeker niet gelijk op. Met name in Venezuela zijn er de nodige issues.

Glavan: "In veel opkomende markten gaat het de goede kant op. Veel bedrijven ontdekken de voordelen van een grotere transparantie en zien in dat het een manier is om hun bedrijf in de kijker te spelen bij buitenlandse investeerders. Zij begrijpen dat die beleggers een hogere mate van verantwoording eisen."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie