Nieuws

Een nieuwe bankcrisis dreigt

De koersval van Deutsche Bank is niet alleen voor Duitsland een groot probleem. Is er besmettingsgevaar?

Dat Deutsche Bank in de problemen zit, is niets nieuws, maar zo langzamerhand beginnen zich steeds meer mensen zorgen te maken over het besmettingsgevaar dat hiervan uitgaat voor de hele banksector, schrijft MarketWatch. 

Op de aandelenmarkten was dat maandag goed te merken. De banksector verloor procenten tegelijk en dat niet alleen in Europa, maar ook ver daarbuiten. En ook andere aandelen stonden onder druk, waarbij Deutsche door veel handelaren als de schuldige werd aangewezen.

“De marktreactie laat zien dat beleggers erg gevoelig zijn voor een mogelijke vertrouwenscrisis” zegt bijvoorbeeld Kevin Kelly, de cio van Recon Capital tegenover MarketWatch.

Nummer vier in Europa 

Allereerst mag niet worden onderschat hoe groot Deutsche Bank is. Het is de vierde bank van Europa met een balanstotaal van ruim 1600 miljard euro. "Als zo’n bank noodgedwongen aandelen moet uitgeven omdat het te weinig kapitaal heeft en het heeft moeite dat tegen een redelijke prijs te doen, dan zal dat ongetwijfeld leiden tot een krappere kredietmarkt in Duitsland," zegt Carl Weinberg, hoofdeconoom van High Frequency Economics. "Dat is niet wat we willen zien in een toch al zwakke Europese economie."

Deutsche Bank heeft zelf deze week ontkend dat het nieuw kapitaal nodig heeft, maar beleggers lijken daar weinig vertrouwen in te hebben.

Aandelenemissie

Dat heeft alles te maken met de enorme boete die in de Verenigde Staten is aangekondigd van veertien miljard dollar. Het gaat daarbij om claims van burgers tegen Deutsche Bank vanwege de rol die de bank heeft gespeeld in de Amerikaanse hypotheekcrisis.

Als de boete echt zo hoog uitvalt dan is het volgens velen onvermijdelijk dat Deutsche een kapitaalinjectie nodig heeft, en hoe verder de koers van Deutsche daalt, hoe lastiger het wordt om dat op de aandelenmarkt te doen. 

Jasper Lawler, een beursanalist van het Britse CMC Markets, denkt dat tien euro een kritische grens is voor het aandeel Deutsche Bank. "Als de koers daaronder valt dan wordt Deutsche een pennystok en kunnen we een massale uitverkoop zien."

Of kapitaalinjectie staat

Als dat scenario waar wordt dan is Deutsche Bank misschien alleen nog te redden met een kapitaalinjectie van de staat. En dat zal er weer voor zorgen dat ook andere banken onder een vergrootglas worden gelegd.

Speculatieve aanvallen op banken zoals eerder in de periode na de val van Lehman Brothers zijn in dat geval niet uitgesloten. En ook het wantrouwen tussen banken onderling zal vermoedelijk weer de kop opsteken. In de jaren na Lehman zorgde dat voor grote problemen op de interbancaire geldmarkt.

En wat ook niet vergeten mag worden is dat Deutssche Bank niet de enige bank was die een dubieuze rol speelde bij de luchtbel op de Amerikaanse markt voor mortgage backed securities. Zo heeft de Amerikaanse justitie volgens de Wall Street Journal onder andere Credit Suisse, Barclays en Royal Bank of Scotland in het vizier.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie