Nieuws

Allianz stapt in robo-adviseur

Allianz Ventures neemt voor een onbekend bedrag een minderheidsbelang in de robo-adviseur MoneyFarm.

Allianz Ventures neemt voor een onbekend bedrag een minderheidsbelang in de Italiaanse robo-adviseur MoneyFarm. Met de investering van de durfkapitaaldivisie van Allianz Group kan MoneyFarm de Europese expansie bekostigen.

Het is niet duidelijk of ook de Nederlandse markt, waar robo-adviseur Pritle tot nu toe de enige serieuze speler is, in de expansieplannen voorkomt. Een van de adviseurs van de robo-adviseur is Professor of Finance Meir Statman, gastdocent aan de Universiteit van Tilburg.

De robo-adviseur werd in 2011 in Italië gelanceerd door voormalige werknemers van Deutsche Bank, Morgan Stanley en BlackRock, meldt CityWire. Begin dit jaar is de dienst ook uitgerold in het Verenigd Koninkrijk. MoneyFarm heeft naar eigen zeggen 80.000 actieve gebruikers. De claim van het bedrijf is: ‘vermogensbeheer is een recht en geen luxe.’.  

ETF's

Klanten van de dienst kunnen op basis van een afgebakend risicoprofiel kiezen uit zes beleggingsportefeuilles, die hoofdzakelijk uit ETF’s zijn opgebouwd. Voor vermogens tussen 10.000 en 100.000 Britse pond wordt een beheervergoeding gevraagd van 0,60% en tussen 100.000 en 1 miljoen pond van 0,40%. Voor vermogen van 1 miljoen pond of meer wordt geen kosten in rekening gebracht.

Volgens onderzoek van adviesfirma AT Kearney is alleen al in de Verenigde Staten tegen 2020 de markt voor online vermogensbeheer ruim 20.000 Amerikaanse dollar waard. Het is de reden waarom steeds meer vermogensbeheerders kiezen voor een offline en een online strategie. Eerdere investeringsrondjes leverden MoneyFarm 11 miljoen Britse pond op.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen