Nieuws

Momentum is niet dood

Onderzoeken geven aan dat momentum aan momentum verliest. Larry Swedroe van ETF-com heeft een ander verhaal.

Uit verschillende studies blijkt dat de marktfactor momentum niet langer zorgt voor bovengemiddelde rendementen. Moet de momentumstrategie dus worden begraven? Nee, schrijft columnist Larry Swedroe van ETF.com. Hij geeft toe dat de momentum-rendementen de laatste jaren zeker niet overhielden, maar dat is volgens hem een tijdelijk fenomeen.

Swedroe reageert op een recente studie van Steven Dolvin en Bryan Foltice, getiteld Where has the trend gone? An update on Momentum returns in the US Stock Market. Dolvin en Foltice tonen aan dat momentum niet voor aantrekkelijke rendementen zorgt als rekening wordt gehouden met de risico’s.

Momentumbeleggers beleggen in aandelen die het recent goed hebben gedaan op de aandelenmarkt. Daarnaast worden aandelen die juist tegenvielen geshort. Decennialang was het een aantrekkelijke strategie, maar 'the recent trend has not been your friend’, aldus de onderzoekers.

Spelbreker kredietcrisis

Swedroe is het niet met de onderzoekers eens. Hij geeft toe dat het rendement voor de strategie in de afgelopen jaren is gedaald. Een studie uit 1993 laat volgens Swedroe zien dat een momentumstrategie tussen 1927 en 1993 een gemiddeld rendement van 10,9% opleverde. In de periode van 1994 tot 2015 is sprake van een gemiddeld rendement van 5,5%.

De oorzaak van de mindere gang zaken is volgens Swedroe vooral gelegen in de kredietcrisis. Die zorgde voor een halvering van het tienjaarlijkse rendement. In de afgelopen jaren is volgens hem echter sprake van een stijging van het rendement.

In de jaren tussen 2010 en 2015 ging het gemiddelde jaarrendement omhoog naar 6,8%. Dat is dus hoger dan in de volledige periode van 1994 en 2015. Volgens Swedroe us dat meteen het ultieme bewijs dat het te vroeg is om de momentumstrategie volledig af te schrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie