Nieuws

Nederland kan fiscaal stimuleren

Nederland beschikt in vergelijking met andere landen over prima kaarten om fiscaal te stimuleren.

Nederland beschikt in vergelijking met andere landen over prima kaarten om fiscaal te stimuleren. Vanuit diverse hoeken worden overheden opgeroepen om via het fiscale beleid meer stimulering te bieden. Regeringen moeten het stokje overnemen van de centrale banken, die er niet in te slagen de inflatie aan te jagen, ondanks enorme opkoopprogramma's.

Volgens Polan beschikt Nederland over de beste kaarten om een ruimer fiscaal beleid te voeren. De overheid kan goedkoop geld lenen, ons land is sterk uit de crisis gekomen en de staatschuld is relatief laag.

Ons land is er tussen 2012 en 2015 beter in geslaagd om de staatschuld onder controle te houden dan Europese perifere landen, maar het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en veel opkomende economieën, stelt Polan.

Groei 

Als overheden meer uitgeven, neemt de vraag toe en verbetert de groei op middellange termijn, zegt Magdalena Polan, econoom bij LGIM. Investeringen in sectoren die de groei afremmen, zoals transport of huizenbouw, of kosten kunnen besparen, zoals in schone energie of energie-efficiëntie, kunnen snel gerealiseerd worden en zeer effectief blijken. Gerichte investeringen in infrastructuur jagen private investeringen aan, en zorgen voor groei.

Fiscale stimulering is een probater middel om groei aan te jagen dan kwantitatieve verruiming (QE),  stelt Polan. De pogingen van centrale banken zijn om meerdere redenen minder succesvol geweest dan gehoopt, stelt Polan. Het neutrale rentetarief is tot beneden nul gedaald, er de markt is minder bereid geweest tot investeringen en risico's. Ook wordt er nog steeds teveel gespaard. De te strenge overheidsbegrotingen hebben de economie ook afgeremd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie