Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Een hoogst onzekere cyclische rally

Boven de houdbaarheid van cyclische aandelenrally hangt een groot vraagteken, maar sommige aandelenstrategen zien er brood in.

Boven de houdbaarheid van cyclische aandelenrally hangt een groot vraagteken, maar sommige aandelenstrategen zien er brood in.

Het lijkt erop alsof aandelenbeleggers het weer zien zitten in de wereldeconomie. Gelet op de outperformance van de FTSE All World Cyclical Index ten opzichte van de FTSE All World Defensive Index in de afgelopen maanden is sinds juli/augustus een rally gaande in cyclische aandelen.

Over de houdbaarheid van die rally lopen de meningen echter uiteen. Aandelenstrateeg Ben Steinebach van ABN Amro MeesPierson gelooft er niet in. De wereldwijde groei is in zijn ogen onvoldoende sterk voor een cyclische rotatie, die stand houdt. “En zeker niet in Europa, waar wij grotendeels beleggen. Er is geen brandstof voor deze rally, zoals sterk stijgende bedrijfswinsten.”

15 tot 20% opwaarts potentieel

Begin dit jaar hebben aandelenmarkten flinke turbulentie laten zien, net als in aanloop naar het Britse referendum op 24 juni. Bankaandelen, die tegenwoordig ook een cyclisch karakter hebben, zijn in juli omlaag getrokken door onder meer de Europese stresstest.

Dat zijn drie ferme tikken in korte tijd, aldus Steinebach die het huidige enthousiasme voor cyclische aandelen typeert als een opluchtingsrally. “Ik denk niet dat het lang gaat duren.” Beleggingsstrateeg Luca Paolini van het Zwitserse Pictet geeft de rally meer kans van slagen. Het opwaartse potentieel voor de markt raamt hij op 15 tot 20% in de komende twaalf tot vijftien maanden, en hoger als de groei een tandje bijschakelt.

“De markt is duur, maar piekwaarderingen zijn niet bereikt. Of de stijging in de komende drie maanden of drie jaar doorzet, weet ik niet, maar een ding is zeker: cyclische aandelen trekken de kar.”

Recessiewaarderingen

Paolini ziet een logische oorzaak voor de rally. Vanaf 2012 is jaarlijks de wereldwijde groeiverwachting omlaag bijgesteld. Deze week nog heeft de OECD de groeiverwachting voor dit en komend jaar licht verlaagd.

Beleggers hebben daarom op veilig gespeeld met defensieve aandelen, waardoor waarderingen van cyclische waarden ver zijn weggezakt. “Tot twee maanden terug lieten die waarderingen zien, die horen bij een recessie.”

Of de rally duurzaam is, hangt af van drie zaken zegt Paolini. Accelereert de groei, stijgt de inflatie en weten bedrijven winsten te verhogen? “Er zijn signalen dat voor cyclische bedrijven de winstrecessie voorbij. Ik zeg niet dat bedrijfswinsten spectaculair zullen stijgen, want daarvoor is meer groei nodig.”

Waarderingsgat

Het waarderingsgat tussen aandelen van stabiele bedrijven en cyclische bedrijven is net zo groot als ten tijde van de dotcombubbel, zegt fondsbeheerder Jorik van den Bos van het Kempen European High Dividend Fund en Global High Dividend Fund.

“Defensieve aandelen zijn behoorlijk in waarde gestegen, terwijl de onderliggende winstgroei beperkt was. Het waarderingsverschil met waarde-aandelen, ik vind cyclische aandelen een onduidelijke term, bevindt zich daardoor op een historisch dieptepunt. Ik durf mijn geld wel erop te zetten dat dat gat kleiner zal worden. Wij zien momenteel behoorlijk wat aantrekkelijke kandidaten onder deze waarde-aandelen.”

We moeten terug in de tijd tot aan de it-bubbel om eenzelfde gat waar te nemen tussen cyclische en defensieve aandelen. Ten tijde van de dotcombubbel waren echter met name aandelen uit de it-sector peperduur.

Bedrijfswinsten

Nu kent iedere sector een veilig, maar duur-kamp en een risicovol, maar goedkoop-kamp, zegt Van den Bos. In zijn portfolio heeft de afgelopen twee jaar een verschuiving plaatsgevonden van te dure aandelen uit het veilige kamp naar opvallend goedkope aandelen uit het (naar verwachting) risicovolle kamp.

De portfoliomanager geeft als voorbeeld de technologiesector, waar waarderingen van internetbedrijven als Facebook, Amazon en Netflix torenhoog zijn en die van oudjes als Microsoft, IBM en Cisco relatief aantrekkelijk. Ook de Europese bankensector laat een diaspora zien tussen veilige aandelen van Noord-Europese banken en meer risicovolle aandelen van Zuid-Europese banken.

De verwachtingen voor de bedrijfswinsten in 2017 zijn behoorlijk positief, maar de waarderingen zijn aan de hoge kant, zegt Steinebach. Ook de fundamentele positie van cyclische bedrijven vindt hij niet om over naar huis te schrijven. Voor ABN Amro MeesPierson voldoende reden om de rally niet na te jagen.

Actieve aandelenselectie

De private bank heeft aandelen in juli op neutraal gezet, na bij de start van het jaar de voorkeur te hebben teruggeschroefd van ruim overwogen naar gematigd overwogen. Cyclische sectoren als de industrie en de basismaterialen zijn onderwogen.

“Wij zijn overwogen in defensieve groeiaandelen. Binnen defensieve sectoren als levensmiddelen, gezondheidszorg en technologie hebben wij thema’s benoemd, waarin wij willen beleggen. Dat zijn bij technologie bijvoorbeeld de aandelen van wereldwijde opererende internetbedrijven,” aldus Steinebach.

Door actieve aandelenselectie binnen de juiste sectoren is op korte termijn rendement te behalen met cyclisch beleggen, verwacht Paolini. Hij denkt dat de industriële sector opveert, zodra overheden meer geld uitgeven. Zijn regiovoorkeur gaat uit naar Japan en Europa. Ook financials schaart hij onder de kanshebbers in een duurzame cyclische rally omdat zij baat hebben bij stijgende rentes.

Fiscale stimulering

“De verschuiving van monetaire stimulering naar fiscale stimulering is onvermijdelijk. Hogere investeringen in infrastructuur zijn dan een logische stap. Het hoeft niet om enorme bedragen te gaan, maar het kan een katalysator zijn voor industriële aandelen.”

Steinebach weet het zo net nog niet met de kansen van de industriële sector. “Koersen doen wat ze doen,” zegt hij, “maar uit de cijfers van industriële bedrijven in Europa en Japan spreekt weinig kracht.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

Outlook 2022