Nieuws

De oorlog van Algiers

Opec heeft dit jaar al een paar keer gefaald bij het bereiken van een akkoord over een productiekorting. Dit keer is anders, zegt RBC Capital Market.

De organisatie van olieproducerende landen Opec lijkt zijn dominante positie dit jaar definitief verloren te hebben. Keer op keer hebben de leden van het oliekartel geprobeerd de productie te beperken om zo de prijzen te stabiliseren, telkens zonder resultaat. Maar volgens oliedeskundige Helima Croft van RBC Capital Market is de situatie dit keer anders.

Zij gaat er vanuit dat Opec volgende week tijdens een bijeenkomst in Algiers spijkers met koppen zal slaan en een nieuw quotasysteem zal invoeren. Zij baseert zich daarbij op een aantal zaken die veranderd zijn sinds "het debacle van Doha".

Tijdens deze bijeenkomst in april dit jaar werd voor het eerst duidelijk hoe moeilijk Opec het heeft de neuzen een kant op te krijgen. Iran wilde na zijn boycot de productie sterk opvoeren, landen als Nigeria en Venezuela zaten in een economisch zo moeilijke situatie dat ook zij geen genoegen wilde nemen met minder, en last-but-not-leased weigerde Saoedi-Arabië zijn klassieke rol als swing-producer op zich te nemen.

Perfect storm

Het gevolg was een ongecontroleerde groei van de olieproductie door Opec. En omdat andere landen buiten Opec zoals Rusland, Noorwegen en de Verenigde Staten ook geen zin hadden water bij de wijn te doen was er sprake van een "perfect storm" met de olieprijzen kelderend tot onder 30 dollar per vat.

Sindsdien heeft Opec wel een aantal keren geprobeerd een akkoord te bereiken, maar zonder zichtbaar resultaat.

Laatste kans

Croft denkt dat dit nu anders is. In haar rapport Opec Watch List: The Battle of Algiers noemt zij de volgende factoren.

Ten eerste produceert Iran inmiddels op hetzelfde niveau als voor de boycot door de VS. Zij zullen een akkoord dus niet meer in de weg staan.

Ten tweede ziet Croft een verandering van de toon uit Saoedi-Arabië. Die is veel gematigder geworden.

En ten derde lijken Nigeria en Libië bereid een deel van hun productie te sluiten vanwege veiligheidsredenen in hun eigen land.

Croft gaat er bovendien vanuit dat Rusland zal aanschuiven. De Russen, die momenteel zoveel olie oppompen als nooit tevoren, zouden volgens Croft ook bereid zijn mee te werken aan een quotasysteem.

Er is wel een downside waar beleggers rekening mee moeten houden, zo voegt Croft toe. Mocht Opec toch weer teleurstellen zal de olieprijs snel richting de 30 dollar gaan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's