Nieuws

Robeco verwacht 6,5% met aandelen

CIO Lukas Daalder verwacht ondanks record-pessimisme de beste rendementen in aandelen en verliezen op obligaties.

Blijf weg bij AAA-staatsobligaties en zet in op aandelen in ontwikkelde markten. dat is kort gezegd, de conclusie van Robeco's jaarlijkse Expected Returns-rapport, waarin de vermogensbeheerder diverse scenario's voor de wereldeconomie en financiële markten doorneemt en die scenario's van waarschijnlijkheden en verwachte rendementen voorziet.    

Zoals we inmiddels gewend zijn heeft Robeco er een prettig leesbaar document van gemaakt, waarin CIO Lukas Daalder duidelijk moeite heeft om niet te negatief te zijn over hoe de wereld er nu voorstaat. Niet alleen kampt de wereldeconomie met hardnekkig lage groei, maar, zegt Daalder, "nog erger is dat je het gevoel krijgt dat het nog nooit zo gemakkelijk was met geloofwaardige doemscenario’s te komen." 

De voorzichtige hoop op betere tijden van eind vorig jaar heeft plaatsgemaakt voor verder pessimisme, zeker nu de verwachte normalisatie in het rentebeleid van centrale banken in Amerika en het Verenigd Koninkrijk is stilgevallen. Daalder: "Tenzij we kwantitatieve verruiming inmiddels beschouwen als ‘the new normal’, is wel duidelijk dat 2016 niet het jaar zal worden van monetaire normalisatie."

Here comes the sun

Volgens de waarneming van Daalder is het algemene sentiment onder professionele beleggers nog nooit zo slecht geweest als nu. En juist die observatie zorgt voor een sprankje hoop. Een leidend thema in het Robecorapport is de vaststelling dat "de nacht altijd het donkerst is net voordat de zon opkomt". 

"Het is [...] verleidelijk mee te gaan in het algemene gevoel van pessimisme. Verleidelijk ja, maar we blijven ervan overtuigd dat een geleidelijke normalisatie toch het meest waarschijnlijk is. Noem ons gerust optimisten. Maar wat velen over het hoofd zien is dat de arbeidsmarkten – ondanks de lage groei – sterker zijn geworden, met een werkloosheid die op dit moment in alle belangrijke economieën onder het langetermijngemiddelde ligt. In dit scenario speelt de consument, die zijn besteedbare inkomen heeft zien stijgen dankzij de lage olieprijs, een belangrijke rol, omdat de huishoudportemonnee over het algemeen sterk is verbeterd."

Daarom gaat Robeco in haar basisscenario nog steeds uit van een gemiddelde groei van de wereldeconomie van 2,75% in de komende vijf jaar. Minder dan het een jaar geleden voorspelde, maar nog altijd duidelijk positieve groei. Wel neemt de kans op dat scenario af van 70% tot 60%. De kans op een stagnatiescenario (wereldwijde groei slechts 1,5%) stijgt van 20% tot 30%. 

Bunds -3,5%, aandelen +6,5%

Uit de bijpassende verwachte rendementen blijkt de voorkeur van Robeco zonneklaar. In het basisscenario dient een belegger weg te blijven bij Nederlandse en Duitse staatsobligaties en in de rest van de vastrentende markt zeer selectief te werk te gaan. Aandelen bieden het hoogste rendementsperspectief (6,5%), een verhoging van 1% sinds vorig jaar. 

De verwachte rendementen volgens Robeco, per asset class, ïn drie scenario's (in volgorde van waarschijnlijkheid):

Meer weten? Lukas Daalder en collega Léon Cornelissen, hoofdeconoom van Robeco, geven in dit filmpje antwoord op de belangrijkste vragen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie