Nieuws

De foute tip van Jeremy Grantham

Technologische innovatie maakt langetermijnbeleggen op basis van een macro-visie steeds lastiger.

Technologische vooruitgang is bijna onmogelijk te voorspellen over een periode van een paar jaar of meer. Voor beleggers maakt dat het erg lastig om goede langetermijnbesluiten te nemen. Dat schrijft beleggingsexpert Ben Carlson in zijn blog A wealth of common sense

Carlson geeft het voorbeeld van de door hem zeer gerespecteerde belegger Jeremy Grantham van GMO. Deze had in 2011 een vrij pessimistische visie op de wereld. Hij voorspelde dat de snel groeiende wereldbevolking en de toename van de welvaart zouden leidde tot een groot tekort aan grondstoffen. Logisch dat hij beleggers opriep om in grondstoffen te stappen.

Grantham stond niet alleen in zijn grondstoffenvisie. China kocht op grote schaal grondstoffen in om genoeg voorraad te hebben. De grondstoffenvoorraad bleek duur betaald.

Ricardo

Een ander beroemd geval is de voorspelling van de Britse econoom David Ricardo, die in de achttiende eeuw voorspelde dat als gevolg van de bevolkingsgroei hongersnoden zouden uitbreken. Net als Grantham onderschatte hij de krachten die uitgaan van technologische vooruitgang.

Nieuwe mijntechnieken, zaadveredeling, drones die graanvelden controleren. Het zijn allemaal technologieën die het aanbod van grondstoffen gestimuleerd hebben. En in plaats van de door Grantham voorspelde prijsstijgingen zijn de prijzen van zo’n beetje alle grondstoffen gekelderd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie