Nieuws

Groot hedgefonds overleeft langer

Grotere hedgefondsen presteren slechter, maar overleven langer dan hun kleinere equivalenten.

Grotere hedgefondsen presteren slechter, maar overleven langer dan hun kleinere equivalenten. Dat is de paradox van het hedgefonds aldus Bloomberg-columnist Lionel Laurent.

Hij reageert op de uitspraak van Andrew Law, fondsbeheerder van Caxton Associates met 11 miljard dollar aan beheerd vermogen, dat in de huidige economische omgeving van lage groei, negatieve rentes en overgewaardeerde beleggingen het onmogelijk is om de rendementen te behalen, waar beleggers in zijn fonds aan gewend zijn geraakt.

Dat grote hedgefondsen populairder onder beleggers zijn dan hun kleinere equivalenten komt voor een belangrijk deel doordat zij beter in staat zijn om een crisis te weerstaan dan een kleiner fonds. Volgens onderzoek van de Federal Reserve (Fed) daalt het liquidatierisico van een hedgefonds met meer dan 36% als het belegde vermogen met 100 miljoen dollar stijgt. Het zijn dan ook krokodillentranen van de grotere hedgefondsen.

Uitstroom

 

In het afgelopen jaar zagen fondsen met een beheerd vermogen van ruim een half miljard dollar instroom van nieuw beleggersgeld. Voor kleinere fondsen was sprake van uitstroom. Het gemiddelde rendement van hedgefondsen is sinds 2012 gedaald van 11% naar 2% dit jaar.

Onderzoek van Barclays bevestigt volgens Laurent dat grotere fondsen hardere klappen krijgen dan kleinere fondsen. Toch blijken de grotere fondsen in staat om een voor hen lucratieve tarievenstructuur te hanteren. Hoewel het Caxtonfonds van Law haar tarieven heeft verlaagd, rekent het nog altijd een vaste vergoeding van 2,5% en roomt het de winsten van beleggers af met liefst 27,5%. Dat is aanzienlijk meer dan de toch al rijkelijk vergoeding van 2% op jaarbasis en 20% voor extra winsten die hedgefondsen traditioneel in rekening brengen. Grote hedgefondsen mogen dan klagen, daar is vooralsnog erg weinig reden voor, aldus Laurent.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen