Nieuws

Aandelen geen vervanging obligaties

Aandelen zijn geen goed alternatief voor laagrenderende staatsobligaties. Kies liever andere obligaties, aldus MFS.

Staatsobligaties zijn met de lage rente niet interessant, dus beleggers gooien het roer in de search for yield om. Aandelen met een hoog dividend zijn een alternatief, maar pas op, zegt James Swanson, Chief Investment Strategist van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS.

"Aandelen zijn helemaal geen goede vervanging voor obligaties. Ten eerste zijn aandelen historisch gezien driemaal zo volatiel en bieden dividendbetalingen geen garantie: bij de eerste tekenen van problemen wordt de dividendbetaling vaak direct gekort."

Beleggers zouden er volgens Swanson beter aan doen naar bedrijfsobligaties te kijken. Immers, door de search naar yield zijn aandelen, helemaal dividendbetalers zoals vastgoedbeleggingsfondsen, al flink opgelopen. Swanson noemt dit de toenemende discrepantie binnen de financiële markten.

Wees geen laatkomer

Aandelenbeleggers moeten nu goed letten op mogelijke keerpunten in de economie. De geschiedenis laat zien dat markten vaak het meest euforisch zijn op het gevaarlijkste punt in de economische cyclus. De Amerikaanse cyclus zit nu in het achtste jaar, terwijl een gemiddelde cyclus vijf jaar duurt, waarschuwt Swanson verder.

"De aandelenmarkt piekt meestal zes tot acht maanden voor het begin van een recessie en wanneer een recessie er eenmaal is dalen bedrijfswinsten en aandelenkoersen gemiddeld met circa 26%. Beleggers die rendement zoeken moeten een goede afweging maken voor ze in aandelen stappen."

"En in plaats van een laatkomer op de aandelenmarkt te zijn kan de belegger er ook voor kiezen bedrijfsobligaties aan de portefeuille toe te voegen. Veel van dit papier is niet goedkoop, maar ook niet extreem duur. Bedrijfspapier levert yields die vergelijkbaar zijn met het dividend van aandelen, maar de volatiliteit is meestal veel lager."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen