Nieuws

Hervorming geldmarkt VS groot risico

De hervorming van de Amerikaanse geldmarkt herbergt een groot potentieel risico, waarschuwt Steen Jakobsen van Saxo Bank.

De hervorming van de Amerikaanse geldmarkt herbergt een groot potentieel risico, waarschuwt hoofdeconoom Steen Jakobsen van Saxo Bank. Vanaf 14 oktober geldt voor de NAV van Amerikaanse geldmarktfondsen dezelfde regels als voor ETF’s en beleggingsfondsen.

De waarde van deze fondsen kan daardoor meer schommelen, en daardoor worden ze als meer risicovol beschouwd. Ook kunnen beleggers extra kosten in rekening worden gebracht als zij geld uit het fonds halen en kan de beheerder overgegaan tot een tijdelijke sluiting onder bepaalde omstandigheden.

Dat maakt geldmarktfondsen minder aantrekkelijk voor beleggers die op zoek naar kapitaalbehoud en/of beleggers die te allen tijden over hun geld willen beschikken. Om die reden is uit geldmarktfondsen die zowel beleggen in commercieel schuldpapier als kortlopende staatsobligaties ruim 500 miljard dollar onttrokken.

TED-spread loopt op

Het kapitaal is grotendeels gevloeid naar staatsobligatiefondsen. Fitch verwacht dat er de komende werken nog meer geld zal wegvloeien. De uitstroom heeft de korte rente significant omhoog geduwd.

Ook de TED-spread, het verschil tussen de driemaandsrente en Libor, is opgelopen. “Kapitaalkosten lopen door regulering,” waarschuwt Jakobsen. Geldmarktfondsen beleggen in geldmarktpapier, obligaties en termijndeposito’s met een looptijd van doorgaans een jaar.

Buitenlandse banken actief in de Verenigde Staten zijn de grootste gebruikers van Amerikaanse geldmarktfondsen, die zij nodig hebben voor de financiering in dollars.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen