Nieuws
Passief beleggen te groot geworden
Paras Anand van Fidelity denkt dat de groei van passief beleggen en efficiënte marktwerking niet met elkaar te rijmen zijn.
De wereldwijd groeiende dominantie van passief beleggen brengt één groot gevaar met zich mee. Het ondermijnt de efficiënte werking van de markt. Dat zegt Paras Anand, chef Pan-Europese aandelen bij vermogensbeheerder Fidelity in een paper met de alleszeggende titel What happens when the crowd gets dumber.
Een goed werkende kapitaalmarkt kent een heleboel verschillende soorten beleggers, zo betoogt Anand. Er zijn optimisten en pessimisten, dividendliefhebbers en -haters, risicozoekende en risicomijdende beleggers, leken en beleggers met veel verstand van zaken. Al die beleggers samen zorgen voor een prijsvorming op de markt dichtbij perfectie.
Dit systeem dreigt met de enorme groei van passieve beleggingen volkomen uit balans te raken. Volgens Anand is er inmiddels 20.000 miljard dollar wereldwijd door beleggers weggezet via passieve beleggingsinstrumenten zoals trackers, index-fondsen en smart bèta-producten. Dat is een derde van de gehele kapitaalmarkt.
Actief wint
Volgens Anand is dat veel teveel. Het kan weliswaar een tijdje goed gaan, omdat het een soort self fulfilling prophecy is. Immers, als iedereen de massa volgt dan gebeurt er in een opgaande markt weinig onrustbarends.
Maar er komt een moment waarop blijkt dat de kudde al een tijdje achter het verkeerde schaap aanloopt. Dat is het moment dat de luchtbel knapt en er paniek uitbreekt. Anand denkt dat er ongetwijfeld van dit soort momenten zullen komen.
Dat zijn momenten die schadelijk zijn voor de wereldeconomie, maar ook momenten waarop actieve beleggingsfondsen grote winsten kunnen boeken, als ze zich tenminste niet laten verleiden ook mee te gaan met de massa.