Nieuws

Goldman in tweedehands private equity

Goldman Sachs start een tweedehands private equity-fonds om aan groeiende vraag tegemoet te komen.

Goed nieuws voor private equity huizen zoals het Britse 3i en het Amerikaanse KKR. Volgens de zakenkrant Wall Street Journal zijn er steeds meer institutionele beleggers die in private equity willen beleggen en dan het liefst via een fund-of-funds.

Volgens de Wall Street Journal is Goldman Sachs Asset Management een van de partijen die een nieuw fonds aan het opbouwen is. Dit fonds belegt in zogenaamde tweedehands private equity. Dit soort beleggingen stapt in bestaande private equity-fondsen, die al een paar jaar bestaan en al bedrijven aan het verkopen zijn. 

Goldman zou volgens dataverzamelaar Preqin al vier miljard dollar hebben opgehaald, wat nog verder kan oplopen tot zes miljard.

Aan belangstelling is volgens Preqin geen gebrek. Veel beleggers zijn gecharmeerd van de goede resultaten van de private euquity fund-of-funds (gemiddeld 15% per jaar sinds 2008). Een bijkomstig voordeel is dat de resultaten stabieler zijn dan bij directe investeringen in een specifiek private equity fonds. 

Wat wel een nadeel kan zijn, zo merkt de Wall Street Journal op, is dat er wellicht teveel geld in deze richting vloeit. Adviesbureau Greenhill Cogent heeft uitgerekend dat er in augustus 68 miljard dollar klaar lag om te worden geïnvesteerd. Eind 2015 was dat 58 miljard. Veel geld dus voor private equity een prijsopdrijvend effect kan hebben.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen