Nieuws

Beleg in consumptie en bouw

Meer overheidsstimulering is goed voor consumentenbedrijven, kapitaalgoederen en bouw.

In welke sectoren moeten beleggers stappen als overheden meer gaan doen om de economie te stimuleren? Fondsmanager Xavier van Hove van vermogensbeheerder GAM tipt op consumentengoederen, kapitaalgoederen en de bouw.

Volgens Van Hove moeten beleggers zich opmaken voor een radicale verandering in de wijze waarop deflatie en zwakke groei bestreden worden. Het zullen niet langer de centrale banken zijn die het voortouw nemen, maar overheden en daar horen andere aandelen bij. 

Van Hove gaat ervan uit dat in zowel de VS, Japan als Europa overheden meer zullen doen om de economie te helpen. Dat kan op twee manieren: via lagere belastingen en/of hogere overheidsuitgaven.

Nieuwe auto

Van Hove denkt dat van de lagere belastingen consumer staples in ieder geval zullen profiteren. Dat zijn bedrijven met producten die iedereen nodig heeft, zoals kleren en voedsel. En als de economie aantrekt, volgen al snel de consumer discretionaries met meer luxegoederen zoals auto’s. Bij deze categorie bedrijven ziet Van Hove zelfs de beste kansen, vanwege de relatief lage waarderingen.

Naast lagere belastingen voor consumenten kunnen overheden natuurlijk ook bedrijven ontlasten. Van Hove verwacht hier vooral in de Verenigde Staten actie. Zo is het goed mogelijk dat er volgend jaar een fiscaal programma wordt opgetuigd om bedrijven zoals Apple en Starbucks met veel geld in het buitenland terug te lokken. Als de VS daarin slaagt zou dat een goed teken zijn voor bedrijven die handelen in investeringsgoederen zoals machines of bedrijfssoftware.

De eenvoudigste beleggingstip die Van Hove echter kan geven is om te beleggen in de bouwsector. Hier kun je namelijk het makkelijkst profiteren van overheden die het wat minder nauw nemen met begrotingsdiscipline en vol inzetten op een betere infrastructuur.

Bouwsector

Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat een betere infrastructuur in sommige landen zoals de VS ook echt nodig is. Andere landen zoals Spanje hebben het minder nodig, en kunnen daarom beter ontweken worden.

Verder is het voor de beleggers die een niet al te hoge risico willen nemen verstandig in toeleveranciers van bouwbedrijven te investeren. Bouwbedrijven kunnen immers oplopen tegen fikse tegenvallers in een project, terwijl dat voor een cementbedrijf veel minder snel zal gelden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen