Nieuws

Kleine hedgefunds presteren wel

Net als bij beleggingsfondsen zijn bij hedgefondsen de winnaars van vandaag veelal niet die van morgen.

Kleine hedgefondsen hebben het dit jaar veel beter gedaan dan grote. Moeten beleggers in hedgefondsen nu hun portefeuilles omgooien? Het Zwitserse beleggingsadviesbureau Skënderbeg Alternative Investments waarschuwt in het rapport 'Put into Perspective' voor te snelle conclusies. Rendementen behaald in het verleden garanderen niets voor de toekomst.

Skenderbeg wijst op een onderzoek van Novus. Dit beleggersplatform nam 93 hedgefondsen onder de loep en bekeek hun resultaten gedurende twee perioden. Wat bleek is dat hedgefondsen die tussen juni 2008 en februari 2009 veel roem vergaarden door goed in te spelen op de kredietcrisis, het vaak beroerd deden in de periode daarna van maart 2009 tot eind 2015.

En het omgekeerde gold ook. Zo was er een fonds dat 91% verloor gedurende de crisis, terwijl het in de jaren erna jaarlijks gemiddeld een plus van 42% wist te scoren.

Goede ideeën

Wat dat betreft is de outperformance dit jaar van kleine fondsen versus grote (4,1% tegenover 0,54%) vrij klein. Waar het volgens Skënderbeg om gaat, is goede ideeën. Hier uit het bureau fundamentele kritiek op de hedgefondsindustrie. Te vaak hebben hedgefondsmanagers volgens Skënderbeg slechte excuses voor matige resultaten.

Tijdens twee recente beleggingscongressen van Morgan Stanley gaf 'slechts' 8% van de managers aan dat ze verkeerde keuzes hadden gemaakt. De rest kwam met een uitleg naar buiten hun macht lag, zoals dat er teveel hedgefondsen zijn of te weinig liquiditeit. Wat Skënderbeg graag zou willen zien, is dat managers de schuld voor slechte resultaten bij zichzelf zoeken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen