Nieuws

Zachte sluiting populair Nordeafonds

Nadat er dit jaar 9 miljard euro instroomde wordt Nordea 1 Stable Return Fund per vandaag gesloten voor nieuwe beleggers.

Te populair. Dat etiket kan op het IEX 40-fonds Nordea 1 Stable Return Fund worden geplakt. Het Scandinavische fonds dat in alle beursklimaten tegen geringe risico's een positief rendement moet geven, was vorig jaar al een van de populairste Europese fondsen en ook dit jaar stroomt het geld binnen. In de eerste acht maanden haalde het fonds 9 miljard euro op, waardoor het fondsvermogen in een keer verdubbelde.

Het Nordea 1 Stable Return Fund werd in 2005 in de markt gezet om rendement hongerige defensieve beleggers te behagen. In het afgelopen jaar is de populariteit van het fonds ge-explodeerd. Vorige jaar jaar zomer kwam het beheerde vermogen in de buurt van de 8 milard euro. Inmiddels is de grens van 18 miljard euro gepasseerd. Daarmee was het vermogen zo sterk opgelopen dat de fondsbeheerders problemen kregen om de bestaande succesvolle strategie nog uit te voeren. De belangrijkste reden om het fonds voor nieuwkomers te sluiten is volgens Nordea dan ook om de belangen van bestaande aandeelhouders te beschermen.

Instroomexplosie
Instroom Nordea 1 Stable return Fund

Voorwaarden zachte sluiting

Wat betekent de soft close? Nordea benadrukt dat er voor bestaande aandeelhouders niet veel verandert. Zij kunnen vrij blijven handelen in het fonds. Nou ja, per 1 oktober 2016 mogen bestaande aandeelhouders niet meer dan 1 miljoen euro per dag in het fonds storten. Er verandert niets aan het team dat het fonds beheert en de strategie die wordt gevolgd. De sluiting heeft geen gevolgen voor de andere multi-assetfondsen van Nordea.

Beleggers, die van plan waren om een positie te nemen in het Stable Return Fund, worden verzocht uit te wijken naar het Nordea 1 Multi Asset Fund of het Nordea 1 Flexibele Fixed Income Fund. En ja, mocht de situaie het toelaten dan wordt de zachte sluiting van het Stable Return-fonds ongedaan gemaakt.

Aan de andere kant, mocht de zachte sluiting te weinig effect hebben, dan zal Nordea het fonds alsnog hard sluiten. Dan kan er geen cent aan nieuw geld het fonds nog instromen. 

Kerninformatie Nordea 1 Stable Return Fund

Beheerd vermogen: 18 mijard euro
Fondsmanagers: Claus Vorm, Asbjørn Trolle Hansen Lopende kosten: 1,27% Rendement ytd: 6,98%
Rendement 1 jaar: 9,42%
Standaarddeviatie: 3,98
Asset allocatie: aandelen (61%), obligaties (33,6%), cash 3,4%, overig (1,9%)

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen