Nieuws

Gesloten zitting spaartaks

De fiscus weert toeschouwers uit de rechtszaal in Haarlem, waar vandaag het proces om de vermogensrendemenstheffing is begonnen.

De fiscus wil geen toeschouwers in de rechtszaal in Haarlem, waar vandaag het proces om de vermogensrendementsheffing is begonnen.

Het is onduidelijk waarom de deuren dicht blijven, schrijft De Telegraaf maar het lijkt erop dat de Belastingdienst ophef wil voorkomen door het proces achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.De Bond voor Belastingbetalers, die de het proces aanspande, wilde juist graag een openbare zitting.

De rechtszaak draait om het uitgangspunt van de fiscus dat Nederlanders jaarlijks 4% rendement kunnen behalen op hun vermogen. Over dit fictieve rendement wordt 30% belasting betaald. Dat komt in neer op 1,2% belasting over vermogen meer dan 24.437 euro.

Lage spaarrente

De Hoge Raad oordeelde eerder dat van de staat mag worden verlangd dat de regeling wordt aangepast teneinde de ‘’beoogde benadering van de werkelijkheid te herstellen’. Spaarders halen bij lange na niet 4% rendement bij de huidige lage spaarrente. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen